- HABERLER BÖLGE HABERLERİ ANKARA

HSYK, göreve başladığı günden bu güne, hâkim ve savcıların bilgi ve tecrübelerini arttırmak, diğer ülkelerdeki hukuk uygulamalarını yerinde göstermek ve karşılıklı etkileşimi geliştirmek amacıyla birçok ülke yargı kurumları ile ortak projeler yürütüyor.

Yapılan bu çalışmalar kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin destek ajansı olan Open World Leadership Center ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu arasında iki ülke yargı mensuplarının karşılıklı olarak yargı sistemlerini analiz etmeleri ve tanımaları amacıyla bir mutabakat metni imzalanması kararlaştırıldı. Mutabakat metninin imzalanması Nisan ayında Ankara'da gerçekleştirilecek.

İşbirliği Projesinin ilk aktivitesi olarak 2013 yılı Haziran ayında 25 kişiden oluşan hâkim ve savcı grubunun 10 günlük bir program için Amerika Birleşik Devletlerine gönderilmesi planlanıyor. ABD'ye gönderilecek olan hâkim ve savcılar, 5'er kişilik beş gruba ayrılacak ve her bir gruba Amerikalı bir hâkim ve resmi ziyaretler sırasında bir tercüman eşlik edecek.

Ziyaretin ilk gününde katılımcılar ABD'nin başkenti olan Washington DC'de bir günlük bilgilendirme eğitimi alacaklar. Bu toplantıda, ABD hukuk sistemi, mahkemelerin yönetim ve yapısı, hukuk eğitimi ve hâkim seçimi konusunda bilgilendirme yapılacak.

HAKİM VE SAVCILAR AMERİKALI AİLELERİN YANINDA KALACAK

Programın ikinci gününde ise katılımcılar kendilerini ziyaret boyunca misafir edecek Amerikalı ailelerin yanına yerleştirilecekler. Daha sonraki günlerde de Amerikalı hâkimin gözetiminde mahkemeleri, baroları ve hukuk fakültelerini ziyaret edecekler.

Bu ziyaretlerde; katılımcıların Amerika'daki meslektaşları ile yargı uygulamaları, yönetim ve hukukun üstünlüğü konusunda düşünce alışverişinde bulunma, ABD yargı sistemi ile ilgili, mahkeme yönetimi, karşılıklı kanıt süreci (adversarial process), jüri duruşmaları, ceza uzlaşma pazarlıkları ve alternatif uzlaşma yöntemleri gibi, farklı konular hakkında bilgi sahibi olma şansları olacak.

Programa katılacak kişilerin belirlenmesinde olumlu sicile sahip olmak, programın öngördüğü nitelikleri taşımak şeklindeki şartlara ilave olarak meslekte en az üç yılını doldurmuş olmak ve tercüme imkânı olmadan günlük ihtiyaçlarını karşılayacak kadar İngilizce biliyor olmak hususları dikkate alınacak. Programa başvurmak isteyenlerin 22 Mart 2013 tarihine kadar başvurularını HSYK Genel Sekreterliğine ulaştırmaları gerekiyor.




(CİHAN)