2011 Yaz Kararnamesi'nin yankıları devam ederken Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2011 Sonbahar Kararnamesi'nin hazırlıklarına başladı. Adli ve idari yargı hâkim ve savcılarının 2011 yılı Sonbahar Kararnamesi atamalarında uygulanacak prensipleri ve kararname takvimini belirleyen HSYK kararnamede öncelikle atanma talebi olanların durumlarını değerlendireceğini açıkladı. Sonbahar Kararnamesine ilişkin bir duyuru yayımlayan HSYK, re'sen atamaların ise ihtiyacın karşılanamaması halinde, disiplin ve hizmet gerekleri göz önüne alınarak yapılacağını duyurdu.
Kurul, hâkim ve savcıların belirtilen tarihe kadar yapacakları başvurular sonucu boşalması muhtemel yerler ile değişik nedenlerle (emeklilik, meslekten çekilme, atama yapılamaması vb) boş bulunan yerler ikinci ilan ile duyuracak. İlk ilan üzerine atanma talebinde bulunan hâkim ve savcılar, ikinci ilan üzerine yeniden tercihte bulanabilecekler. İlk ilanda belirtilen süre içerisinde talepte bulunmayan veya süre ve hizmet gerekleri nedeniyle kararname taslağında yer almayan hâkim ve savcılar (sonradan ortaya çıkan mazereti bulunanlar hariç) ikinci ilan üzerine yapacakları başvurular dikkate alınmayacak. Görev yeri değişikliği isteyen hâkim ve savcılar taleplerini yazılı olarak HSYK Genel Sekreterliği'ne bildirecek.

-30 EYLÜL'DE KARARNAME YAYIMLANACAK-

HSYK'nın belirlediği takvime göre 18 Temmuz, 05 Ağustos 2011 arasında atanma talepleri kabul edilecek. HSYK, 19 Ağustos 2011 tarihine kadar da kadrosunda boşluk bulunan yerleri ilan edecek. 19 Ağustos, 26 Ağustos 2011 tarihleri arasında ise ek talepler kabul edilecek. 30 Eylül 2011 tarihinde de Sonbahar Kararnamesi ilan edilecek. 15 Ekim 2011 tarihine kadar ise ataması yapılan hâkim ve savcıların görev yerlerinden ayrılmaları gerekiyor. 1 Kasım 2011'de ise ataması yapılan hâkim ve savcılar yeni görev yerlerine başlayacaklar.

-SAĞLIK SORUNU OLANLAR RAPOR SUNACAK-

HSYK, Sonbahar Kararnamesi'nde hâkim ve savcıların atanmasında uygulanacak prensipleri de açıkladı. Buna göre, Beşinci veya dördüncü bölgelerde 31 Ekim 2011 tarihi itibarıyla iki yılını dolduran hâkim ve Cumhuriyet savcıları, sicillerinin uygun olması koşuluyla ve talep etmeleri halinde bölge atlatılarak bir üst bölgeye atamaları yapılacak. Her ikisi de hâkim veya Cumhuriyet savcısı olup, farklı yerlerde görev yapan eşlerin, eş durumu nedeniyle atamalarının (eş birleştirmesi), öncelikle ikinci veya üçüncü bölge yerlerine yapılacak. Eşi başka kurumda çalışan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarının, eşlerinin kendilerine tabi olmasının mümkün olmaması halinde (bu duruma ilişkin belge sunulmak kaydıyla) eşlerine tabi olarak, eşin mensup olduğu meslek ve kurumun özelliği ile atanılmak istenilen yerlerin iş ve kadro durumu dikkate alınarak ihtiyaca göre talep değerlendirilecek. Öğrenim mazereti nedeniyle atanma talebinde bulunan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarının, bulunduğu yerde çocuklarının öğrenim düzeyine uygun okul bulunmaması ve kadro durumunun elverişli olması gerekiyor. Çocukları yükseköğretim kurumlarında okuyan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atanmalarının ise talep ettikleri yerdeki kadro durumunun elverişli olması durumunda gerçekleştirilecek. Atamalar esnasında hâkim ve savcıların veya ailelerinin sağlık durumları da ele alınacak. Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi nedenlerle atanma talebinde bulunacak olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının eşlerinin çalıştıkları kurum unvanları ile branşlarını (subay, astsubay, öğretim üyesi, öğretmen, doktor, noter, hazine avukatı, mimar, mühendis vs.) sağlık, öğrenim ve benzeri durumlarını gösterir belgelerini tayin talepleri ile birlikte göndermeleri gerekiyor.

-HÂL KAĞITLARI DEĞERLENDİRİLECEK-

Kınama ve üzeri disiplin cezası alan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının durumlarına uygun bir başka yere atanmaları, ayrıca hakkında idari bir tasarrufla görev yerlerinin değiştirilmesi istenilen hâkim ve Cumhuriyet savcılarının durumları Kurul tarafından ele alınacak. Kurul ayrıca, üç yıllık incelemeleri sonucunda başarısız olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının bir başka yere atanmak üzere durumlarını değerlendirecek. Son üç hâl kâğıdı "orta" veya son hâl kâğıdı "zayıf" olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının bulundukları bölgedeki görev süresini doldurup doldurmadığına ve mesleki kıdemine bakılmaksızın, durumları HSYK tarafından değerlendirilerek bulunduğu bölge seviyesinden daha alt bölgeye atanmalarına karar verilebilecek. Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, kendilerinin veya eşlerinin çalıştıkları illerin, ancak o yerin büyükşehir belediyesi olması hâlinde atamaları yapılacak. Atamalarda, 5435 sayılı Yasa uyarınca meslekte geçmiş sayılan süreler dikkate alınmaksızın, yabancı dil eğitimi, TODAİE, askerlik, ücretsiz izin, avukatlık, başka kurumlarda geçen süreler düşüldükten sonra, meslekte fiilen geçirilen süreler esas alınacak. Halen görev yaptığı yere kararname ile atanmasının ardından atandığı görev yerine başlamadan, kendi talebi dışında Kurul tarafından önceki görev yerinde yetkili bırakılmasına karar verilen hâkim ve Cumhuriyet savcıların, yetkili olarak çalıştıkları sürenin sürekli olarak atandıkları yerdeki süreden sayılacak. Özel prensipler dışındaki atamalar, Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin genel hükümleri ve asgari atama süreleri gözetilerek yapılacak. Atanma talebinde bulunacak olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının 05 Ağustos 2011 tarihine kadar dilekçelerini HSYK Genel Sekreterliği Kararname Bürosu'na gönderecek.(ANKA)