Anayasa Mahkemesi, 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren bireysel başvuruları kabul etmeye başladı. Bu uygulama ile Anayasa Mahkemesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması açısından bireylerin başvurabileceği yeni bir iç hukuk yolu haline geldi. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularla ilgili ilk kararlarını da vermeye başladı.

HSYK da konuya ilişkin hakim, savcı ve avukatlar üzerinde bir anket çalışması başlattı. İnternet üzerinden yapılan anket yaklaşık 10 dakika sürüyor. Araştırmanın amacı, yaklaşık 9 ay önce yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru sistemine ilişkin olarak hakim, savcı ve avukatların farkındalık düzeyinizi ve bu sistemden beklentileri belirlemek.

Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda bilgilendirme çalışmaları (seminerler, yayınlar vb.) planlanacak. Bu sebeple sorulara tam ve doğru yanıtlar verilmesi istendi. Çalışmaların amacına uygun şekilde planlanmasında önemli rol oynayacağı belirtildi.

Bu araştırma; Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edilen ve Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi'nin ortak programı olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yarıtay ve Danıştay ile Anayasa Mahkemesi'nin ortağı olduğu 'Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında yapılıyor. Projenin ihale makamı ise Merkezi Finans ve İhale Birimi.

Bu çalışmayı, bağımsız bir araştırma şirketi olan GfK Türkiye yürütüyor. Görüşler, mutlak surette gizli tutulacak ve sadece amacı belirtilen araştırmanın toplu analizlerinde, katılımcıların kimliği saklı tutularak kullanılacak. GfK Türkiye, Dünya Araştırmacılar Birliği (ESOMAR) ve Türkiye Pazarlama ve Kamuoyu Araştırmacıları Derneği üyesi. GfK Türkiye, bütün araştırmalarında, bu kuruluşların belirlediği kalite standartları ile bilimsel ve etik kuralları uyguluyor.