Adalet Bakanlığı, unvanlı hakim ve cumhuriyet başsavcılarıyla ilgili adli yargı kararname taslağını Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) gönderdi. Kararname taslağında Hüseyin Boyrazoğlu'nun Yargıtay'a üye seçilmesiyle boşalan Ankara Başsavcılığı ile boş bulunan bazı illerin başsavcılıklarına ve mahkeme başkanlıklarına 138 hakim ve savcı ataması yapılacak. Ergenekon terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in isminin de kararname taslağında yer aldığı öne sürüldü. Ayrıca Yalova, Antalya, Marmaris, Tekirdağ ve Ankara'daki başsavcılık ve mahkeme başkanlıklarına atama yapılacağı öğrenildi.

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, 138 mahkeme başkanı ve cumhuriyet başsavcılarını kapsayan kararname taslağının kurul üyelerine gönderildiğini söyledi. Taslağı incelediklerini belirten Özbek, taslak üzerinde çalışmalara en kısa zamanda başlanacağını ifade etti.

Adalet Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, 135 idari yargı hâkimini kapsayan kararname taslağının 27 Temmuz'da, 138 unvanlı hâkim ve cumhuriyet savcısına ilişkin kararname taslağının ise 30 Temmuz 2010 tarihinde HSYK'ya sunulduğu kaydedildi. Adli yargı hâkim ve cumhuriyet savcıları hakkında hazırlanan bin 325 kişilik kararname taslağına ilişkin çalışmalar 6 Temmuz'dan bu yana sürüyor.

HSYK'da geçtiğimiz yıl korsan kararname krizi yaşanmıştı. HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcılar ile Albay Cemal Temizöz'ü yargılayan hâkim ve savcıların görevden alınmasını istemişti. Adalet Bakanlığı'nın karşı çıkması üzerine korsan kararname taslağı hayata geçirilememişti.






Zaman