ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, önümüzdeki Ekim ayında yapılması planlanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri öncesinde hakim, savcı, Yargıtay, Danıştay üyeleri ile yargıdaki kalem personeli dahil tüm kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Hakim ve savcıların disiplin affı konusunda da gerekli yasal düzenlemeyi tereddütsüz yapacaklarını belirten Bozdağ, “Bu yıl içerisinde adımı atacağız. Şu anda Meclis kapanıyor. Belki Meclis açılmadan bu konuda atacağımız adımların neler olacağını paylaşabiliriz” dedi.

YBP BAKAN BOZDAĞ’A TALEP İLETTİ

HSYK seçim yarışı bakanlık etkisinde kurulduğu öne sürülen Yargıda Birlik Platformu (YBP) ve karşısındaki YARSAV ve Yargıçlar Sendikası arasında tüm hızıyla sürerken dün Bakan Bozdağ Ankara Hakimevi’nde YBP üyelerini kabul etti. Platform adına konuşan Ankara 4. İş Mahkemesi Hakimi Gülsüm Mısır, 16 toplantı sonucu 8 bine yakın hakim ve savcıyla yüz yüze görüştüklerini, disiplin affı, özlük hakları, askerlik konusu, yıpranma payı, yeşil pasaport, adliye ve lojman gibi talepleri ilettiklerini ve müjdeli haber beklediklerini söyledi.

BAŞBAKAN’A ARZ ETTİK

Bakan Bozdağ, platformun çalışmalarını takip ettiğini özlük hakları konusunun daha önce de dile getirildiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a arz ettiklerini ve çalışma talimatı verildiğini belirterek, şunları söyledi:

MALİYE İLE ÇALIŞIYORUZ

“Şu anda Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, hakim ve savcıların, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ve yargıda görev yapan tüm kamu çalışanlarının özlük haklarına ilişkin bir hazırlık çalışmasını yürütüyorlar. Şu anda netleşmiş rakamlar elimde yok ama bu konuda bir iyileştirmeyi yapacağız. Bunu sizin aracılığınızla bütün yargıda çalışan hakim, savcı ve kalem personeline buradan ifade etmek isterim. Meclis kapanıyor. Görüşülen torba yasadan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle kapanacak ama biz bu çalışma netleştiğinde çalışmanın detaylarını Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız. Belki Meclis açılmadan bu konuda atacağımız adımların neler olacağını paylaşabiliriz.

DİSİPLİN KONUSUNDAKİ ÇALIŞMANIZDAN İSTİFADE EDERİZ

Askerlik biraz zor gözüküyor. Birçok meslek var, öğretmenler, doktorlar, başka branşlar var. Ama diğer lojman başta diğer konularda zaten çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönemde hakim ve savcılarımızın ihtiyacını da dikkate almak suretiyle daha fazla yatırım yapabiliriz, destek çıkarabiliriz. Derece konusu da yasa konusu. Bu konuda da hem özlük hakları, hem disiplin affı, hem derece konusunu yasa içerisinde değerlendirebiliriz. Özlük hakları çalışılıyor ama disiplin konusunda sizin bir çalışmanız olursa ondan istifade edeceğiz. Ben de bakanlığa talimat vereceğim. Hakim ve savcıların disiplin affı konusunda da gerekli yasal düzenlemeyi tereddütsüz yaparız. Diğer taleplerin tamamı da bizim için önemli. Bakanlık olarak bunların gerçekleştirilmesi hususunda gerekli çalışmaları yapacağız. Bunu Yargıda Birlik Platformu aracılığıyla Türkiye’deki bütün yargı çalışanlarına duyurmak isterim.”