12 Eylül'de halkoyuna sunulan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğiyle, HSYK yeniden yapılandırıldı. HSYK'nın üye sayısı 22'ye, yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarıldı. Buna göre, Kurul'un 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulu'nca seçildi.

Ayrıca, Kurul'dan 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca seçildi.

Kurul'un 1 asıl ve 1 yedek üyesi de bugün Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. Kurulun "meslekten çıkarma" cezasına ilişkin kararlarına itiraz edilebilecek, ancak diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak. HSYK'nin mevcut asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek.


Kurulun, 4 asıl üyesi de yüksek öğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca seçilmesinin ardından yeni yapı tamamlanacak.

Bunun yanında, HSYK 3 daire halinde çalışacak. Adalet Bakanı, HSYK Başkanlığı görevini sürdürecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulda yer almaya devam edecek.
HSYK'ya üye seçimlerinin tamamlanmasının ardından Kurul önümüzdeki hafta toplanarak, çalışmalarına başlayacak. Kurul, ilk önce bir Başkanvekili seçecek. Kurul, uyum yasası çıkana kadar, tek daire gibi çalışacak. Yasanın çıkmasının ardından ise Kurul, dairelere ayrılacak. Kurul'un yeni üyeleri ağırlıklı olarak 1. dairede görev alacak. Ardından, Kurul'da ağustos ayında Kurul ile Adalet Bakanlığı arasında krize neden olan unvanlı hakim ve savcıların atama kararnamesi ile diğer hususlar görüşülecek.
 

22 Ekim'de yeni binada

Öte yandan HSYK, 22 Ekim 2010 tarihinden itibaren yeni hizmet binasında çalışacak. HSYK'nın yeni binasında 22 üye için makam odaları, genel sekreter odası, HSYK sekretaryası ve HSYK'nın büro işlerini yürütecek personel bulunacak. Adalet Bakanlığının Milli Müdafa Caddesi'ndeki ek binasında çalışmalarını sürdüren HSYK'nın, Adalet Bakanlığının Gazi Mahallesi'ndeki 21 katlı ek binasına taşınması kararlaştırılmıştı.


ANKA