Türkiye genelinde 10 bin 739 hakim ve savcı, HSYK’ya girecek 10’u asil 6’sı yedek 16 üyeyi belirlemek için sandık başına gitti.

YARSAV'ın listesi ve Adalet Bakanlığı’nın desteklediği iddia edilen listenin çekişmesine sahne olması beklenen seçimlerde, YARSAV, yapısı değiştirilen HSYK'ya tek bir adayını bile sokamadı.

199 adayın yarıştığı ve dün akşam saat 17.00 itibariyle sona eren seçimin, YSK Başkanı Ali Em tarfından açıklanan resmi olmayan sonuçlarına göre, Türkiye genelinde en fazla oyu Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur aldı.

İdari yargıdan HSYK'ya giren bir başka bürokrat ise Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem oldu. Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya da HSYK'da yer almayı başardı.

Bu arada Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu seçimindeki ağır yenilgi öncesinde, YARSAV'dan da olağanüstü genel kurul haberi geldi. Tek bir adayını bile kurula sokamayan YARSAV, 5 Aralık'ta yeni yönetimini belirleyecek.



ADLİ YARGI

Asil üyeler:



İbrahim Okur (6.401)
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı

1966 doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1988 yılında mezun oldu. Ankara adli yargı hâkim adayı olarak göreve başlayan Okur, sırasıyla Almus, Sarıkamış, Haymana'da savcılık görevlerinde bulundu. 1996 yılından bu yana Personel Genel Müdürlüğü'nde tetkik hakimliği, daire başkanlığı, personel genel müdür yardımcılığı ve personel genel müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2008'den beri Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevini sürdürmekteydi.



Dr. Teoman Gökçe ( 6.068)

Yargıtay 10. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi

1969 Tokat doğumlu. 1990 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ceza Hukuku Anabilim Dalı'nda yüksek lisans ve Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamlayan Gökçe, 1999 yılından beri Yargıtay tetkik hakimliği görevini yapıyordu.



Ömer Köroğlu (5.833)
Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı

1964 yılında Trabzon'da doğan Ömer Köroğlu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991 yılında mezun oldu. Köroğlu, 2007 yılından bu yana Rize Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı görevindeydi.




Nesibe Özer (5.822)
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı

1964'te Adana'da doğdu. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Özer, 2007 yılından beri Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı olarak görev yapmaktaydı.




Hüseyin Serter (5.770)
Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı

1964 Denizli doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1987 yılında tamamladı. Serter, 2009 yılından beri Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı görevini yapıyordu.




Ahmet Kaya (5.679)
Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü

1966 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1990 yılında mezun oldu. 2009'dan bu yana Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi müdürlüğü görevini sürdürüyordu.




İsmail Aydın (5.186)
Edirne Hakimi 

İsmail Aydın: 1966'da Manisa'da doğan İsmail Aydın, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1988 yılında mezun oldu. 2003 yılından bu yana Edirne'de hakimlik yapıyordu. 

Yedek üyeler:



Harun Kodalak (4.871)
Ankara Cumhuriyet Savcısı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1990 yılında mezun oldu. Sırasıyla Gazipaşa (Antalya), Pazar (Tokat), Genç (Bingöl), ve Çorum'da görev yaptıktan sonra 2005 yılında Ankara Cumhuriyet Savcılığına atandı.





Celal Avar (4.725)
Üsküdar Cumhuriyet Savcısı





Hayrettin Türe (4.570)
Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi





Ali Öztürk (4.542)
İzmir Asliye 7. Hukuk Mahkemesi Hakimi


İDARİ YARGI

Asil üyeler:



Ahmet Berberoğlu (870)
Danıştay 6. Daire Tetkik Hakimi

1971 yılında doğan Ahmet Berberoğlu, 1994 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Danıştay Başkanlığı tarafından 1998-1999 yılları arasında 8 ay süreyle İngiltere'de idari yargı sisteminin gelişimi hakkında incelemelerde bulunmak üzere görevlendirilen Berberoğlu, Danıştay Altıncı Dairesi'nde tetkik hakimi olarak görev yapıyordu.





Birol Erdem (852)
Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü

1966 doğumlu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Edirne ve Ankara'da idare mahkemesi üyeliği yapan Erdem, personel genel müdürlüğünü yürüten ilk idarî yargı hakimi olarak bu görevine devam ediyordu.




Resul Yıldırım (821)
İstanbul 5. İdare Mahkemesi Üyesi

1969 Giresun doğumlu. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun oldu. 1995 yılında hakimlik mesleğine başlayan Yıldırım, İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi hakimi olarak görev yapıyordu.
 



Yedek üyeler:




Halil Koç (652)
Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi





İbrahim Topuz (561)
Danıştay Savcısı


İTİRAZ HAKKI VAR
Öte yandan YSK Başkanı Ali Em, bu sonuçların kesin olmadığını, itiraz süresi içerisinde sonuçlara itiraz edilmesi halinde itirazların değerlendirileceğini ve gelecek hafta başı üyeliklere seçilen kişilere mazbatalarının verileceğini bildirdi.

Em, seçim sonuçlarını illerden faks yoluyla aldıklarını ifade ederek, geç saatte açıklama yapmasının sebebinin sonuçların illerden geç gelmesi olduğunu söyledi.


Kim nerede oy kullandı?

HSYK seçimlerinde Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, TİB'de arama yapan Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin, Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden  gibi isimler Ankara'da  oy kullandı.

Oy sayım işlemleri İstanbul'da gece bitti. Toplam seçmen sayısı, adli yargıda 1560, idari yargıda 138 olarak açıklandı. Seçmenler oylarını Kadıköy, Sultanahmet ve Bakırköy'de kullandı.

Ergenekon soruşmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Ercan Şafak, Murat Yönder ve Mehmet Ali Pekgüzel ile Ergenekon davasına bakan Hakim Köksal Şengün oylarını Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nde kullandı.

Savcı Zekeriya Öz, basın mensuplarının görüntü almaması için adliyenin arka kapısını kullandı.

Oy kullanan bir diğer isim de, Beşiktaş'taki İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban'dı:

"Oyumu kullanırken de yeni oluşacak kurulun bakanlığın 2 No'lu müsteşarlığı haline gelmesini istemedim. Ona göre oy kullandım."

Devrimci Karargah Soruşturması kapsamında tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında, 100 bin liralık manevi tazminat davası açan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk de oyunu İstanbul Adliyesi'nde kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ve Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da adliyeye giden isimler arasındaydı.

Erzincan'da sandık başına giden Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ise, garip bir seçim dönemi yaşandığını vurguladı:

"İnsanlar en temel bilgi edinme, kendilerini anlatma ifade özgürlüklerinin olmadığı bir seçim dönemi yaşıyoruz. Umuyorum ki bu parti devlet olma yolunda son adım olmaz."

Yargıtay kontenjanından seçilecek 3 asıl ve 3 yedek üye de belli oldu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin istifasının ardından kurula Yargıtay kontenjanından da katılacak 3 asıl ve 3 yedek üye bugün yapılan seçimle belli oldu.

Buna göre, Yargıday 12. Hukuk Dairesi Üyesi Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyesi Ahmet Karayiğit ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi üyesi Ulvi Yüksel asil üyeliğe, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Erkan Öztürk, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi üyesi Ömer Hicri Tuna ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi üyesi Rahmi Ünal yedek üyeliğe seçildi.

Seçimde, 3. asıl üye olarak belirlenen Ulvi Yüksel, halen HSYK üyesi olan Ali Suat Ertosun'un seçildiği tarihten itibaren başlayan 4 yıllık görev süresi dolduktan sonra kalan HSYK üyeliği süresini tamamlayacak.



HSYK seçimleri ile ilgili tüm haberler



AJANSLAR