KEMAL GÖKTAŞ

Yargıda 12 Ekim’de yapılması beklenen HSYK üyeliği seçimleri için kulisler hareketlendi. Yargıçlar Sendikası ve YARSAV’ın ortak aday listesini açıklamasının ardından gözler Adalet Bakanlığı koordinesinde kurulan Yargıda Birlik Platformu’nun açıklayacağı listeye çevrildi. Cemaatin ise seçimlerde nasıl bir tavır takınacağı ise henüz bilinmiyor.

Hükümet, HSYK seçimleri için aylar öncesinden çalışmaya başladı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in koordine ettiği belirtilen çalışma sonunda hükümete yakın muhafazakâr yargı mensupları ile sosyal demokrat, Alevi ve ülkücü kökenli yargı mensuplarının bir araya geldiği Yargıda Birlik Platformu son birkaç aydır adliyelerde yaptıkları toplantılarla yoğun bir çalışma yürütüyor.

‘Devletini ve milletini seven’

En temel amacı ‘paralel yapı’nın yargı üzerindeki hakimiyetinin ve etkinliğinin sona erdirilmesi olarak açıklanan platform, bu temel hedef etrafında cemaate karşı olan ve mevcut HSYK’nın uygulamalarından bu nedenle rahatsızlığı bulunan geniş yelpazedeki yargı mensuplarının oylarını almayı hedefliyor. HSYK’da cemaatin etkisinin kırılması, hükümet için 17 Aralık ve 25 Aralık sonrası süreçte hayati bir önem taşıyor. Hükümet, cemaate yakın yargı mensuplarının yürüttüğüne inandığı bu soruşturmaların ve MİT TIR’larının durdurulması benzeri “eylemlerin” cemaat tarafından hükümeti devirmeye yönelik hareketler olduğuna inanıyor. HSYK’daki cemaat etkisinin kırılmaması halinde önümüzdeki dönemde de benzeri sıkıntılar yaşamamak için HSYK seçimlerine olağanüstü bir önem veriyor.

Yargıda Birlik Platformu’nun adaylarını nasıl belirleyeceği ise henüz netleşmiş değil. Platformun bileşenlerinden muhafazakâr yargı mensuplarının kendi aralarında gizli bir anket çalışması yürüttüğü kulislerde konuşuluyor. Buna göre, muhafazakâr kanadın HSYK seçimlerinde göstereceği adayları belirlemek üzere 35 kişilik bir liste bazı hâkim ve savcılara elektronik posta yoluyla gönderildi. Listede, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran ile Ankara Başsavcı Vekili Harun Kodalak gibi isimlerin yanı sıra özellikle Hakyol cemaatine yakın bazı isimlerin yer aldığı öğrenildi. Postada listenin, “devletini ve milletini seven” yargı mensuplarına gönderildiği, dışarıya sızmaması için çok dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

3 bin 500 cemaat oyu
HSYK seçimlerinde 7 asil ve 3 yedek üyeyi, 12 bin 500 adli yargı hâkim ve savcısının kullanacağı oylar belirleyecek. İdari yargıyı temsilen seçilecek 3 asil ve 2 yedek üyeyi ise bin 500 civarındaki idari yargı mensubu seçecek. Adli yargıda Yargısen ve YARSAV’ın önceki seçim sonuçlarına da bakılarak, yaklaşık 3 bin civarında oyu olduğu tahmin ediliyor. Hükümet çevrelerinde ise cemaatin adli yargıdaki oy potansiyelinin 3 bin 500 civarında olduğuna dair bazı raporlar olduğu ifade ediliyor.