Kurul'un kararla anayasal demokrasiye, hukuk devleti ilkelerine meydan okuduğunu söyleyen Sakarya Barosu'na kayıtlı bir grup avukat, HSYK'nın soruşturma konusu yapılan suçları örtbas etmeye çalıştığını belirtti. Avukatlar, acilen yargıda reform çağrısı yaptı. Sakarya Barosu'na kayıtlı 50'yi aşkın avukat, Sakarya Adliyesi önünde toplanarak, HSYK'nın tutumuna sert tepki gösterdi. Avukatlar adına konuşan Zafer Kazan, HSYK'nın Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcısının hiçbir savunmasını almadan, yasaya aykırı bir tarzda yetkilerini apar topar kaldırdığını hatırlattı.

Bunun ideolojik bir hareket ve karar olduğunu dile getiren Kazan, "Bu karar, soruşturmayı bitirin, üzerini kapatın, demektir. Soruşturma devam ederken, hakkında herhangi bir disiplin işlemi yapılmadan, bir inceleme başlatılmadan, oradaki soruşturma evrakının içeriğini görmeden HSYK'nın böyle bir karar alması yargıya açık bir müdahaledir." diye konuştu. Kazan, hiçbir yargısal görevi olmayan ve tamamen idari bir kurum olan HSYK'nın, toplumun gözü önünde, diğer yargı mensuplarına gözdağı verecek bir şekilde savcıların yetkilerini, soruşturma devam etmekteyken aldığını dile getirdi. HSYK, Yargıtay, Danıştay ve siyasi iktidarın yargıya etki edecek açıklamalardan kaçınması gerektiğinin altını çizen Kazan, darbe ve müdahalelerin de hukuku birçok defalar iğfal ettiğini belirtti. Bir hukuk devletinde 28 Şubat sürecinde olduğu gibi brifing verilemeyeceğini, gece yarısı muhtıralarla milletin tehdit edilemeyeceğini vurgulayan Kazan, "Şu çok iyi bilinmelidir ki biz hukukçular bir daha asla sessiz kalmayacak, göz yummayacak ve hukuka sonuna kadar sahip çıkacağız. Zira bu kutsal emanet bizlerin varlık sebebidir." şeklinde konuştu.

Antalya Barosu Hukukun Üstünlüğü Platformu üyeleri ise Türkiye'de en kısa zamanda yargı reformu yapılması gerektiğini savundu. Antalya Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Platform üyeleri, Erzurum'da savcıların yetkilerinin ellerinden alınmasına karşı çıktı. Grup adına konuşan Katibe Çiftlik, HSYK'nın aldığı kararın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi. duran savaş, salih hamurcu, SAKARYA, ANTALYA CİHAN