Proje, HSYK tarafından hâkim ve savcıların yargılama faaliyetleri sırasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklere yaklaşımlarına farklı bir bakış açısı kazandırmak ve buna yönelik yapacakları değerlendirmelerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin içtihat ve yaklaşımlarını göz önünde bulundurmalarını temin etmek amacıyla uygulamaya konuldu.

AİHM'e yapılan ziyarete, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında soruşturma ve yargılama işlemlerini yürüten hakim ve

Cumhuriyet savcılarından oluşan 40 kişilik bir grup katıldı. Ziyaretin amacının hakim ve savcılara AİHM içtihatlarını ve yaklaşımını mahkemede görevli uzman hukukçular tarafından aktarılması olduğu belirtildi. Diğer bir amacın da mahkemede görevli uzmanların Türk yargı sistemindeki değişimler ve bu değişimler doğrultusunda meydana gelen içtihat değişiklikleri konusunda bilgilendirilmesi olduğu ifade edildi.

Bu amaçlar doğrultusunda 6 -7 Kasım tarihlerinde AİHM'de, Türk Bölümü'nde çalışan uzman hukukçular Ali Bahadır, Hüseyin Hezer, Atilla Nalbant, Civan Turmangil ve Uğur Erdal tarafından "Mahkemenin çalışma usulü, ceza yargılamasında adil yargılanma hakkı, AİHS’nin 2. ve 3. maddeleri kapsamında pozitif yükümlülükler, Hürriyet ve güvenlik hakkı, ifade özgürlüğü, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme hakkı" konularında sunumlar gerçekleştirildi.

Yapılan sunumlara paralel olarak Terörle Mücadele Kanunu kapsamında işlenen örgütlü suçlara bakmakla görevli Yargıtay 9. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Yüksel Ödemiş tarafından, AİHS ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler ile ilgili Yargıtay’ın yaklaşımı, verilen son kararlar ışığında AİHM'de görevli Türk hukukçulara aktarıldı. Ziyaret kapsamında 7 Kasım'da AİHM’de 'İyi Kalpli Papazlar Sendikası-Romanya' davasının duruşması da izlendi.



Cihan