Buna göre, teklif edildiği yere 38 kişi atanırken; 18 kişi ise teklif ettiği yerden başka yere atandı. 22 kişi de teklif edilip ataması yapılmadı.

Adli yargı unvanlı hakim ve savcılar hakkında 30 Temmuz 2010 tarihinde ise HSYK'ya 138 teklif yapıldı. Bunların 54'ü teklif edildiği yere atanırken; 59 kişi başka yere atandı, 25 kişinin ataması yapılmadı. 5 Kasım 2010 tarih ve 34 sayılı adli yargı kararnamesiyle toplam 190 kişinin ataması gerçekleştirilmişti.

HSYK, '2010 Yılı İdarî Yargı Sonbahar Kararnamesi'nde uygulanacak prensipleri de açıkladı. 2010 yılı Sonbahar Kararnamesi'nde, hizmet gerekleri ve kadro durumları da göz önünde bulundurulmak suretiyle belirtilen istisnalar dışında atanma talebinde bulunmayanların atamalarının yapılmayacağı bildirildi. Bu kapsamda; kura ile üçüncü bölgelere atanan ve 31/12/2010 tarihî itibarıyla o bölgede üç yıllık hizmet süresini dolduranlardan atanma talebinde bulunanların atamalarının, hizmet süreleri ve üst bölgelerdeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmak suretiyle yapılması, ancak ilgililerin, o yerde iki yıllık hizmet sürelerini doldurmaları kaydıyla talep etmeleri durumunda, bir başka üçüncü bölgeye atanma taleplerinin, ihtiyaç ve hizmet gerekleri göz önüne alınarak değerlendirileceği ifade edildi.

Kınama ve üzeri disiplin cezası alan hâkimlerin durumlarına uygun bir başka yere atanmaları; ancak hakkında idarî bir tasarrufla görev yerlerinin değiştirilmesi istenilen hâkimlerin durumları ise ayrıca Kurulca değerlendirilecek. Atamalarda, 5435 sayılı yasa ile meslekte geçmiş sayılan süreler dikkate alınmaksızın, yabancı dil eğitimi, TODAİE, askerlik, ücretsiz izin, avukatlık, başka kurumlarda geçen süreler düşüldükten sonra, meslekte fiilen geçirilen süreler esas alınacak. Bu özel ilkeler dışındaki atamalar, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin genel hükümleri ve asgarî atama süreleri gözetilerek yapılacak.

Ayrıca, 2010 yılı Sonbahar Kararnamesi'ne girmek isteyen ilgililerin, daha önce talepte bulunmuş olsalar dahi 24 Kasım 2010 tarihine kadar taleplerini yenilemeleri gerekiyor. Taleplerini yenilemeyenlerin önceki taleplerinin dikkate alınmayacağı bildirildi. Atama talep formlarının 24 Kasım 2010 tarihî mesai saati bitimine kadar Adalet Bakanlığı'nda olacak şekilde, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) 'Personel İşlemleri Hâkim ve Savcı Atanma Talep Formu' modülünden düzenlenmesi ve ayrıca, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı aracılığıyla fizikî olarak göndermeleri gerekiyor.

Öte yandan, HSYK'nın yoğun gündem ve çalışmaları dikkate alınarak Kurban Bayramı kutlamaları için ziyarete gelecek olan konukların, kurul üyelerince bir arada görüşmelerini sağlayabilmek amacıyla Pazartesi günü saat 13.30 ila 15.00 arasında bayramlaşma yapılacağı bildirildi.


(CİHAN)