"HSYK 2012-2016 Stratejik Planı"nı açıkladı. Stratejik Planında beş yıllık yol haritası için 8 amaç, 39 hedef, 137 faaliyet belirlendi. Bu amaç ve hedeflerin bir kısmı acil olarak ele alınması gerekirken; bir kısmı da uzun vadede önem verilmesi gereken konulardan oluşuyor. Belirlenen amaç ve hedeflerle ilgili faaliyetler icra edilirken şu belirtilen konulara ağırlık verilerek stratejiler uygulanacak:

- Yargının etkinlik ve verimliliğine ilişkin çalışmalara her zaman öncelik verilecek ve gelişmelerin kısa sürede yargı ve adalet hizmetlerine dolayısıyla halka yansıması sağlanacaktır.

- Yargıya güven konusundaki eksiklik en önemli tehditlerden sayılmış olup, HSYK, varlık sebebi olan bağımsız, tarafsız ve güvenilir yargı anlayışını bir an önce hayata geçirmeye çalışacaktır.

- Mesleki yetkinlik ve meslek içi eğitim uygulamalarına önem verilerek, tüm hâkim ve savcıların bu imkanlardan yararlanması için çalışmalar yapılacak, bu konudaki bütçe olanakları genişletilmeye çalışılacaktır.

- HSYK’nın kurumsal kimliği geliştirilerek faaliyet ve hizmetlerindeki kalite yükseltilmeye çalışılacaktır.

- Medya ve halkla ilişkiler konusundaki zayıflıklar ve tehditler yargı alanında verilen hizmetler konusunda bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Savcılık ve mahkemeler ile Kurulun medya ve halkla ilişkiler yönü güçlendirilecektir.

- Mahkeme yönetim sistemi çağın gerektirdiği modern anlayışlarla yeniden şekillendirilip hizmet kalitesi arttırılacaktır.

- Uluslararası ilişkilere önem verilerek AB müzakerelerine ülkemizin daha güçlü katılması sağlanacak, uluslararası standartları aşmış örnek bir Kurul yapısı oluşturulmaya çalışılacaktır.

"ADALET İÇİN YAŞAYAN HERKESİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ"

HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının bir teminatı olarak kurulan HSYK'nın 6087 sayılı Kanun'la idari ve mali yönden bağımsız bir kurul olarak yeniden yapılandırıldığını ifade etti.

HSYK'nın Anayasa ve yasalar çerçevesinde kendisine verilen görevleri yerine getirirken, kamu kaynağı kullanan idari bir organ olmanın bilinci içinde; planlı, hesap verebilen, şeffaf, yararlanıcı odaklı, geleceğe dönük bir yönetim anlayışını benimsediğini vurgulayan Hamsici, kurulun daha bağımsız, tarafsız, adil bir yargı sistemin teminatı olarak, görevlerini geniş bir vizyonla yerine getirmeye çalışırken 5018 sayılı Kanun'la öngörülen stratejik plan anlayışını bir fırsat olarak değerlendirdiğini ifade etti.

HSYK Genel Kurulunun 14 Mart 2012 tarihli oturumunda, 155 sayılı kararı ile kabul edilen ve 2012-2016 yıllarını kapsayan Stratejik Planın bir bütün olarak yargı sisteminin tüm kurumlarını ve aktörlerini ilgilendirdiğine dikkat çeken Hamsici, "Kurulumuz, hazırladığı bu planla, hem yargı camiasının, hem de tüm halkımızın beklentilerine cevap vermeye çalışmıştır. Plana alınan amaç ve hedeflerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi ve halkımızın adalete olan güveninin artması bu planın başarısının göstergesi olacaktır. Bu bağlamda, herkesin güven duyabileceği daha adil bir yargı sistemi için var gücüyle çalışan Kurulumuz, planlanan amaç ve hedeflerin gerçekleşmesi noktasında, adalet için yaşayan herkesin desteklerini beklemektedir. Genel Kurulumuz vizyonunu 'Bağımsız, Tarafsız, Adil Yargının Teminatı' olarak benimsemiş olup, bu vizyonun, ülkemizi daha adil ve huzurlu yarınlara götürmesini diler, plan çalışmasında görüş ve düşüncelerini paylaşan, emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.


Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik için TIKLAYINIZ

Cihan