KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay’daki seçim öncesinde ise internete düşen “fişleme” listesi yargıyı karıştırdı. Sosyal medyada Bursa Adliyesi’nde görev yapan bazı cumhuriyet savcılarına ilişkin, “fişleme” listesi yayınlanması tepkiye neden oldu. Alfabetik sırayla yapılan listede savcıların isimlerinin karşısında “YBP” (Yargıda Birlik Platformu), “Karşıt” ve “Ortada” gibi tanımlar yer alıyor.
Hükümet kanadının pek umutlu olmadığı Yargıtay’daki HSYK seçimlerinin beklentilerin aksine 12 Ekim’den önce yapılmasına karar verilmesine hükümet tepki göstermişti. Yargıda Birlik Platformu üyeleri de cemaatin güçlü olduğu Yargıtay’da seçimin öne alınmasıyla yerel mahkemelerdeki seçimleri etkilemeyi amaçladığını savunuyor. Yargıtay kaynakları ise, Kurban Bayramı tatilini gerekçe göstererek, “takvim sıkışıklığı” nedeniyle seçimin öne alındığını savunuyor.
Yargıtay’daki seçim çarşaf liste usulüyle yapılacak. Seçimde Muharrem Akkaya, Alp Arslan, Bahri Aydoğan, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Ali Orhan, Rıza Şahin, Yakup Ata, Mustafa Ateş, Ali Eryılmaz, Mustafa Kemal Özçelik, Salih Sönmez, Kerim Tosun ve Halit Baysoy yarışacak. Kulislerde cemaate yakın ve sosyal demokrat adayların asil ve yedek üyelikleri kazanacağı yönünde beklenti var. Danıştay Büyük Genel Kurulu da adli ve idari yargı hakim ve savcılarıyla aynı gün, yani 12 Ekim’de seçim yapacak.
Danıştay üyeleri Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek HSYK üyeliği için adaylıklarını açıklayan isimler oldu.
Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK seçimleri için eşgüdümle tek bir tarihin belirlenmemesinin, serbest seçim ortamını ihlal ettiğini söyledi. Eminağaoğlu, “Bir seçimden çıkacak hava ile daha sonraki seçimlerin etki altında bırakılacağı, bir seçimin sonucuna göre diğer seçimler üzerindeki baskıların artacağı söylentileri ve şaibeleri artırmıştır. Bir kısım Yargıtay ve Danıştay üyeleri için İstanbulda TOKİ’den lüks konut iddiaları bile ortaya çıkmıştır ki, iddianın varlığı dahi son derece üzüntü vericidir” dedi. Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı’nın kendisine tanına 4 üye seçme yetkisini de hemen kullanması gerektiğini savundu.

>> Yargıtay’dan HSYK üyeleri seçildi
 
Hükümet beş üyelik peşinde

HSYK, 2010’da yapılan Anayasa değişikliklerinin ardından büyük ölçüde yargı mensuplarının oylarıyla seçilen üyelerden oluşuyor. Adalet Bakanı ve müsteşarının doğal üye olduğu kurula, Cumhurbaşkanı tarafından seçilen 4 üye gönderiliyor. Bir üye ise Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu’nca seçiliyor. Böylece hükümete yakın 7 üyenin kurulda olması kesinlik kazanıyor. HSYK Genel Kurulu’nda kararlar, 12 oyla alındığı için hükümet mutlaka en az 5 üyelik daha kazanmak istiyor. Kurula 7 üye adli yargı hâkim ve savcıları arasından, 3 üye idari yargı hâkim ve savcıları arasından olmak üzere toplam 10 üye “kürsü” tabir edilen yerel mahkemelerden geliyor.