Yargı tarihinin en kutuplaşmış ve en politize seçiminin son turu bugün. HSYK'ya seçiminin üçüncü  turu için 13 bin 994 hakim-savcı Türkiye çapında 61 aday arasından 10 asıl ve 6 yedek olmak üzere 16 HSYK üyesin seçmek için sandığa gitti. Ankara adliyesinde de 17'si adli ve 4'ü idari yargı için 21 sandık kuruldu. Oy verme işlemi adliye kapısının girişindeki Personel Yemekhanesi olan bölümde saat 08.00'de başladı. 

MÜSTEŞAR DA OY KULLANDI

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ve bakanlıktaki idari görevli hakim ve savcılarda gelip oy verdiler. Hükümetin desteklediği savunulan Yargıda Birlik Platformu (YBP) temsilcileri, cemaate yakın oldukları iddia edilen bazı isimler ve adaylarda oy vermeden 1 saat önce adliye çok erken saatte geldiler. YBP temsilcileri oy verme yerinin kapısına sandalye koyup  oturdular ve adaylarına destek istediler. YARSAV-Yargıçlar Sendikası üyeleri kendi listelerine oy istediler ve seçmen meslektaşlarını kapıda karşıladılar.  Oy verme işlemleri sürerken bile kulis devam etti. 

SANDIKLAR 5'TE KAPANACAK

Oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin olmayan sonuçları saat 20.00 gibi sayımlar çabuk tamamlanırsa biraz daha erkek açıklayabileceği belirtildi.   

HELİKOPTER TARTIŞMASI

Hakim ve savcılar Bingöl'ün Kığı ve Karlıova ilçelerinden bu sabah güvenlik gerekçesi ile merkeze helikopterle getirilen hakim ve savcılara oy verdikten sonra "karayolu ile dönün" denildiği tweet ve facebook mesajları  yağdı. Bunun üzerine YARSAV devreye girdi. YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal Tarhan  tepkilerini dile  "Biz alacağımızı aldık başınızın çaresine bakın denilmiş meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanmasını istedik. İlçe seçim kurulu valiliği arayacak" dedi. (Oya ARMUTÇU/Hürriyet)

Hükümet umduğunu bulamamıştı

HSYK için ilk seçim 23 Eylül'de Yargıtay'da yapılmıştı. Seçimlerde 13 aday yarışmıştı. Hükümetin desteklediği iddia edilen hiçbir aday seçilememiştihiçbir aday seçilememişti.

İkinci seçim ise 29 Eylül'de Danıştay’da yapılmıştı. Bu seçimlerde de hükümetin önerisi olarak işaret edilen üyeler, HSYK'nın asıl üyeleri olamamışlardı.

Yargıtay ve Danıştay seçimlerinin sonucu sonrası yedisi adli ve üçü idari yargıdan olmak üzere 10 asıl üyenin belirleneceği bugünkü seçimler tüm kesimler açısından oldukça kritik hale gelmişti.

İnce hesaplar

"Paralel yapının yargıya hakim olduğunu" öne süren hükümet, ilerde yargıda bir sıkıntı yaşamamak için bu seçimlerde tüm ağırlığını ortaya koyuyor ve ince hesaplar yapıyor.

Çünkü HSYK'nın 2018'e dek görev yapacak 22 üyesinin dördünü doğrudan Cumhurbaşkanı atıyor.

Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı ise kurulun doğal üyesi sayılıyor. Böylece hükümetin kuruldaki üye sayısı altıya çıkıyor.

Yargı çevreleri, Adalet Akademisi'nin yapısı nedeniyle HSYK’ya göndereceği bir üyenin de hükümete yakın olacağını iddia ediyor.

Yine de bu sayı toplantı yeter sayısı 15, karar yeter sayısı ise 12 olan HSYK’da hükümet için yeterli olmuyor.

Hükümetin, HSYK’da en azından karar yeter sayısına ulaşabilmesi için bugünkü seçimlerde destek verdiği beş üyenin daha sandıktan çıkması gerekiyor. (BBC)