Yeni HSYK, ilk iş olarak Başkanvekili ve her biri ayrı kritik önem taşıyan 3 daireye başkan seçecek. Yeni kurulun uyumlu çalışıp çalışamayacağı ilk kez bu seçimlerde test edilecek. HSYK’ya 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atadığı 4 ismin görev süresi 22 Ekim’de sona eriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu kontenjan kapsamında hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından 4 HSYK üyesini doğrudan atayacak. TAA Genel Kurulu da 16 Ekim’de toplanıp 1 HSYK asıl üyesini daha seçecek. Böylece, HSYK’nın 22 asıl 12 yedek üyesinin tümü yenilenmiş olacak. Yeni Kurul 4 yıl görev yapacak.

KRİTİK 4 SEÇİM

HSYK Genel Kurulu, yapacağı ilk toplantıda yeni dönemin yol haritasını konuşurken, kritik 4 seçim de yapılacak. HSYK Başkanvekili, hakim-savcı atamalarını yapan HSYK 1. Daire, soruşturmaları yapıp ceza kesen HSYK 2. Daire ve soruşturma başlatan HSYK 3. Daire’ye başkan seçecek. 3. Daire, son dönemde hükümetle de sık sık çatışmasıyla gündeme gelmişti. Kurulun ilk tasarrufu da 3 daire başkanı ve başkanvekilini seçmek olacak.

Yargıda Birlik Platformu (YBP) listesinden seçilen 8 ve Adalet Bakanı, Müsteşarı, Köşk’ten gelecek 4 üye ve TAA’nın seçeceği 1 asıl üyeyle birlikte 7 üyenin de oyuyla HSYK’daki yeni koalisyonun salt çoğunluk olan 12’nin üzerinde tam 15 oyu var. Bu 15 üyenin birlikte hareket etmesi halinde, geçen dönemin aksine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile bu kez uyumlu çalışacak 3 Daire Başkanı ve Başkanvekili’nin kolaylıkla seçilmesi mümkün olabilecek. Ancak YBP’li 8 üye ile Bakan ve Müsteşar’la uyumlu çalışması beklenen diğer 5 üyenin oluşturacağı bu bloğun nasıl hareket edeceği ve uyumlu çalışıp çalışamayacakları ilk kez bu seçimlerde test edilecek.

>> Hakim ve savcılara verilecek 10 yeni hak


>> AK Parti'den HSYK yasası teklifi

Oya ARMUTÇU / Hürriyet