Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon Davası gerekçeli kararını hala yazmadıkları" gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı verdi.

>> Adalet Bakanlığı: 13. Ağır Ceza'nın AYM'ye başvurma yetkisi yok

HSYK İNCELEME BAŞLATTI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Ergenekon davasının gerekçeli kararını 7 aydır yazmadıkları gerekçesiyle davanın sanıklarından Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, HSYK'ya şikayette bulunmuştu.

Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince dün yapılan açıklamada da ''Özel yetkili mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu ve konunun Anayasa Mahkemesine götürüleceği belirtilmişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da konuyla ilgili HSKY'yı görev çağırmıştı.

Ahmet Hamsici'nin başkanlığında toplanan HSYK 3. Dairesi, hakimler hakkındaki şikayet dilekçesini ve dün yapılan açıklamaları değerlendirdi.

Daire, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon Davası gerekçeli kararını 7 aydır yazmadıkları" için oy çokluğuyla inceleme yapılması kararı verdi. İnceleme kararı, onay için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a gönderilecek. Adalet Bakanından gelecek onayın ardından hakimler hakkında inceleme yapılacak. İnceleme sonunda, savcılar hakkında soruşturma açılmasına gerek görülürse 3. Daire, soruşturma işlemleri için teklifte bulunacak. Adalet Bakanının soruşturmaya da onay vermesinin ardından bu savcılar hakkında soruşturma işlemlerini HSYK 2. Dairesi yürütecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin tahliye taleplerinin reddine ilişkin dün yaptığı açıklamalarla ilgili konular ise HSYK 3. Dairesi'nin bir üyesinin "konuyu incelemek ve mevzuatı irdelemek" istemesi nedeniyle oy çokluğuyla görüşülmedi. Daire, bu konularla ilgili incelemesini, üyenin yaptığı çalışmalar sonrası ele alacak. (AA)