Eminağaoğlu, HSYK tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda savcı olarak görev yaparken talebi olmadığı halde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in isteği üzerine görev yeri değiştirildi ve İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim olarak görevlendirildi.

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası Başkanı da olan Eminağaoğlu bu karara yeniden inceleme talebinde bulundu. Talebi reddedilince Eminağaoğlu bu kez HSYK'ye itiraz başvurusunda bulunarak, eşi Serpil Eminağaoğlu'nun Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'nde Avukatlık Hizmetleri Sınıfından Mevzuat İnceleme Şube Müdürü olarak görev yaptığını, Türkiye'nin başka bir şehrinde görev alanı bulunmadığını ve kendisinin sağlık sorunları ile çocuklarının okullarının Ankara'da olduğunu bildirdi.

Özlük haklarından vazgeçerlerse Gölcük'te çalışabilir


Kurul, Eminağaoğlu'nun itiraz talebini incelerken eş durumunu değerlendirmek için avukat olan Sema Eminağaoğlu'nun Türkiye'nin hangi şehirlerinde görev yapabileceği konusunda Genelkurmay Başkanlığı'ndan bilgi talep etti.

Talebe verilen cevap ise Avukat Serpil Eminağaoğlu Avukatlık Hizmetleri Sınıfından Mevzuat İnceleme Şube Müdürü olarak görev yaptığına dikkat çekilerek, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı ile bağlı birlik ve kurumlarının Ankara dışında Avukatlık Hizmetleri Sınıfından Mevzuat İnceleme Şube Müdürlüğü kadrosunun bulunmadığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı ve MSB'den HSYK'ye verilen cevap dilekçesinde Serpil Eminağaoğlu'nun "özlük haklarından feragat etmesi" halinde Gölcük'te bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda "avukat" kadrosuna atanabileceği ifade edildi. Cevap dilekçesine göre Serpil Eminağaoğlu'nun İstanbul'da görev yapabileceği bir kurum daha bulunuyor. Serpil Eminağaoğlu'nun İstanbul'a eşinin yanına gidebilmek için özlük haklarından vazgeçmesi yeterli değil. Haklarından feragat etmesi gereken Eminağaoğlu birde Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrılarak MSB bünyesine geçmesi gerekiyor.

Kadın kadının halinden anladı

Genelkurmay Başkanlığı ve MSB'den gelen cevap yazılarını değerlendiren HSYK'de Ömer Faruk Eminağaoğlu'na itirazını karara bağladı.

Serpil Eminağaoğlu'nun İstanbul'da veya Gölcük'te görev yapabileceğini belirten HSYK, itirazı oyçokluğuyla reddetti. Karara HSYK'nın 1. Dairesi'nin tek kadın üyesi Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu muhalefet ettiği öğrenildi. Eminağaoğlu çifti ancak Serpil Eminağaoğlu özlük haklarından vazgeçerse bir araya gelebilecek. Eşi ve çocuğundan görev gereği 7 yıl ayrı yaşamak durumunda kaldığını ve sağlık sorunları da gözetilerek 1998 yılında Ankara'ya atandığına dikkat çeken Eminağaoğlu, eşinin yargıçlık mesleğine geçmek için 1994 yılında başvuruda bulunduğunu HSYK'nin bunu 2006 yılında karara bağlayarak reddettiğini kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığı'nın henüz MSB'ye bağlanmadığına dikkat çeken Eminağaoğlu, HSYK'nin kararını değerlendirdi. Eminağaoğlu, "Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliğinde avukat olarak çalışan eşimin MSB'de çalışması ve kurum değiştirmesi gerektiğine HSYK karar verebilmektedir. Eşimin tüm özlük haklarından feragat etmesi ve Ankara dışına atanması gerektiği konusunda MSB ile HSYK mutabık kalmaktadırlar. Sonuç, hukuk ve etiğin de ötesinde artık vicdan da kalmadığını ortaya koymaktadır" dedi.

Biri ilkokulda diğeri Ankara Üniversitesi'nde okuyan iki çocuğu bulunan Eminağaoğlu, "Başkanı olduğum sendika merkezi de Ankara'dadır. ILO mevzuatına göre, sendikal hakların, etkin kullanımı için sendika yöneticilerin, sendika merkezinin bulunduğu yerde görev yapması gerekmektedir."

6 aydır cübbe verilmiyor

Hakim olması nedeniyle savcılık cübbesini kullanamadığına dikkat çeken Eminağaoğlu, İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi'ne hakim olarak atamasının üzerinden 6 ay geçtiğinin, istekte bulunduğu halde yargıçlık cübbesini alamadığının altını çizdi. Eminağaoğlu, cübbesinin bulunmaması nedeniyle meslektaşlarının cübbesini giyerek duruşmalara çıktığını kaydetti.



Anka