Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, üyeler Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, kararın gerekçesini geç yazdıkları gerekçesiyle HSYK’ya şikayet edilmişlerdi. HSYK 3. Dairesi de hakimler hakkında inceleme kararı vererek, müfettiş görevlendirilmişti. Görevlendirilen müfettişler, incelemelerini tamamlayarak, rapor hazırladı.  Hazırlanan raporda,  kanunda mahkemelerin kararlarının gerekçesini 15 günde açıklamak zorunda olduklarını; ancak aradan geçen 8 aylık süreye rağmen, mahkemenin gerekçeli kararının yazmadığına dikkat çekti. Müfettişler bu nedenle hakimler hakkında soruşturma açılması talebinde bulundu.

SORUŞTURMA İZNİ YOK
HSYK  3. Dairesi geçen hafta yaptığı toplantıda, hakimler hakkında soruşturma izni verilmesin yer olmadığına hükmetti. HSYK kaynakları, hakimler hakkında inceleme izni verildikten sonra, davanın gerekçeli kararının tamamlandığına dikkat çekerek, “İnceleme izninden sonra hakimler 16 bin sayfalık gerekçeli kararını tamamladı. Kararın hacmi, sayfa adeti göz önünde bulunduğundan gerekçenin yaklaşık 8 ayda yazılması tarafımızca makul olarak karşılandı” değerlendirmesinde bulundu. Dairenin “soruşturmaya gerek yok” kararına rağmen, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, soruşturma izni verme yetkisi bulunuyor.

SAVCI ÖZ’E İNCELEME YOK
HSYK ayrıca, 17 Aralık operasyonun başından alınarak, Bolu Savcılığı’na atanan Zekeriya Öz’ün İstanbul Adliyesi’ndeki makamına özel kamera sistemi kurdurduğu ve görüşmelerini kayıt altına aldığı iddiasıyla ilgili olarak da dosya açmıştı. HSYK 3. Dairesi, geçen hafta yaptığı toplantıda Öz’ün dosyasını da karara bağladı. Daire, görüşme sonunda Öz hakkında inceleme yapılmasına gerek olmadığına oy çokluğuyla karar verdi.

KAMERA KORİDORA TAKILIR
Karara iki üye karşı çıktı. Muhalif üyeler, güvenlik kameralarının ancak makam odasının bulunduğu koridorlara takılabileceğinin altını çizdi. Dairenin bu kararı da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın önüne gidecek. Bakan Bozdağ’ın bu kararı kaldırarak, Öz hakkında inceleme yapılması kararı alabileceği belirtildi. Bakan Bozdağ’a bu yetki son HSYK değişikliğiyle verildi, Anayasa Mahkemesi bu yetkiyi iptal etmedi, ancak gerekçesinde bu yetkinin Daire üzerinde bakanı etkili kıldığını belirtti.


Mesut Hasan BENLİ/Hürriyet