Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa katılan HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Hakim Engin Durnagöl, kadına karşı şiddetin toplumun ciddi bir sorunu olduğuna değindi. Durnagöl, "HSYK geçen hafta içerisinde almış olduğu bir kararla kadına yönelik şiddet olaylarının önüne geçebilmek için en azından yargı olarak bu işin üzerine daha iyi bir şekilde gidebilme düşüncesi ile birinci daire karar aldı. Kadına yönelik şiddet eylemlerini yürüten savcılara yönelik meslek içi eğitimler düzenliyoruz. Bu konuda adalet akademisi İstanbul’da bir sempozyum düzenliyor. Bunun arkasında da soruşturmaları yürüten cumhuriyet savcılarına yönelik hakimler ve savcılık olarak meslek içi eğitimler düzenliyoruz. Ayrıca şiddete uğrayan kadınlarımız susmakla sorunlarının önüne geçemez. Bu nedenle hukuki alanlarda haklarını aramaları gerekiyor bunun aksi düşünülemez" diye konuştu.

’HUKUK MEZUNLARINA SİHİRLİ ANAHTAR VERİLİYOR’

Durnagöl, üniversite öğrencilerine hakimlik ve savcılık meslekleri hakkında bilgi verdi. Öğencilere hakim ve savcı olabilmek için yaşanması gereken süreçleri anlatan Durnagöl, günümüzde yargının en önemli sorunun hakim ve savcı sayısındaki yetersizlik ile ağır iş yükü olduğunu söyledi. Engin Durnagöl, "Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra sizlere sihirli bir anahtar veriliyor. Sihirli bir meslek. İsterseniz özel bir sektörde avukat olarak, isterseniz hukukcu olarak hakim ve savcı olarak kürsüde, yargının içinde bizzat çalışabiliyorsunuz. Noter olabiliyorsunuz. Kamu kurumlarının hemen hemen bütün alanlarında idareci, müfettiş olarak başka şekillerde çalışabiliyorsunuz. Bu anlamda İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal bilgilerin sahip olduğu bütün imkanlara sahipsiniz. Onların girebileceği bütün sınavlara girebiliyorsunuz. Diplomat olabiliyorsunuz. Bayağı geniş bir alan. İyi ve kaliteli ve kutsal bir meslek seçtiniz. Bundan dolayıda sizi tebrik ediyorum" dedi.

’DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA TUTUKLA, TRAKYA’DA SERBEST BIRAK’

Durnagöl, içinde yaşanılan toplumu tanımak gerektiğini belirtti. Durnagöl, hukukun insan ve toplum hayatında nasıl bir rol oynadığının bilinmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Hukuk devleti nedir bunu çok iyi bilmeniz lazım. Teoride tutuklama bir tedbirdir. Ceza olmamalı. Ama gerçek hayatta siz Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kız kaçıran birini eğer hemen tutuklamazsanız adamın ölümüne sebebiyet verirsiniz. Yani adamı tutuklayarak çoğu zaman hayatını kurtarıyorsunuz, korumaya alıyorsunuz. Çünkü kapalı toplumlarda bu tip suçlarda genelde halk ya adamı öldürüyor ya da başka bir şey oluyor. Daha büyük olaylara sebebiyet veriyor. Hiç olmazsa onları tutuklayarak koruma altına alıyorsunuz. O milletin öfkesi biraz dinmiş oluyor. En azından karşı taraf diyor ki ’Tamam tutuklandı içeride’ ama ’Adam henüz masum. Suçluluğu sabit değil. Ben bu adamı tutuklamıyorum. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıyorum’ dersen, karşı taraf yani mağdur olan diyecek ki ’Ulan adam bana her türlü şeyi yapmış karşımda elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Bir de sigarasını yakmış tüttürüyor. Madem tutuklanmıyor, devlet hakkımı almıyor. O zaman ben yapacağımı bilirim’ der ve al sana ikinci bir suç. Fakat aynı suçtan diyelim ki kız kaçırmadan siz Trakya’da tutuklamaya kalkışırsanız o zaman da evlenecek bir çifti ayırmış olursunuz. Çünkü oranın sosyo kültürel özelliği farklı buranın ki farklı. Şimdi buna bilmeniz lazım. İçinde yaşadığınız toplumu tanımanız lazım."

Konferansın sonunda Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Engin Durnagöl’e teşekkür plaketi verdi.



DHA