HSYK (Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu), 134 ağır ceza merkezi başsavcısı ve 8 özel yetkili başsavcı vekilini geçen hafta sonu bir sempozyumda bir araya getirdi.

Üç gün süren “Türkiye’de Yakalama ve Gözaltı Uygulamalarından Doğan Sorunlar ile Yargının Hızlandırılması, Etkinlik ve Verimliliğinin Artırılması Sempozyumu’’nda başsavcılara, HSYK tarafından “Yakalama kararları mahkeme ile polis arasında olacak. Siz müdahale etmeyin” talimatı verildiği öğrenildi. Ayrıca savcılara davetiye usulünü kullanmaları, gözaltı kararlarını rastgele çıkartmamaları uyarısı da yapıldı.

"VALİ DAHİL KİMSEYİ ZİYARET ETMEYİN"
Yanlış uygulamaların soruşturmalarla ilgili kamuoyunda olumsuz yargı oluşturduğu vurgusunun da yapıldığı toplantıdaki en dikkat çekici talimat başsavcıların kamu görevlileriyle ilişkileri üzerine oldu. Başsavcılara; “Vali dahil kimseyi ziyarete gitmeyin. Önce onların gelmesini bekleyin” talimatı verildi. Öte yandan protokol kurallarına uygun davranılması konusunda da uyarılan başsavcılardan protokolden kişilerle yapılan telefon görüşmelerinde özenli olmaları istendi.


HİLAL ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK