İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 129 kişinin yargılandığı özel yetkili İzmir 8 Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan daha sonra İzmir 7 Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçen Büyükşehir davasında soruşturmayı başlatan iki savcı hakkında HSYK'nın soruşturma izni verdiği ortaya çıktı.

Duruşma ertelenirken CHP'li Başkan Kocaoğlu, "Bu dava başımızda Demokles'in kılıcı gibi sallanıyor, İzmir'in başında sallanıyor. Savcılar hakkında soruşturma açılması kararı, bizim davanın başından beri söylediklerimizin bir anlamda tescili oldu" dedi.

Geçen 2 Eylül tarihinde görülen duruşmada savcının katlı otopark ihalesi, 60 saniyelik İZBAN tanıtım filmi, seçim bürosuna gönderilen sandviçler başta olmak üzere Başkan Kocaoğlu dahil sanıkların 'ihaleye fesat karıştırma suçu' değil, 'görevi kötüye kullanma' suçlamasından yargılanmasını, ihalelerle ilgili yeni bilirkişi raporu alınmasını talep etmiş, mahkeme heyeti talepleri değerlendirmek ve bu konuda karar vermek için davayı bugüne ertelemişti. Geçen duruşmada Mahkeme Heyeti ayrıca mevcut dinleme kayıtları ve tapelerin yok sayılması ve görevsizlik taleplerini ise reddetmişti.

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün 11. celsesi yapılan davaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bazı sanıklar ile avukatları katıldı. Duruşmayı Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da izledi.Avukat Ercan Demir, davanın anayasaya aykırılığı hususunun değerlendirilmesini ve dosyanın Anayasa Mahkemesine (AYM) gönderilmesini istediklerini söyleyerek, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkamesinin KCK davasıyla ilgili davada, dosyayı AYM'ye gönderilmesi kararı aldığını belirtti. Davanın özel mahkemeler zamanında açıldığını, oysa özel yetkili mahkemelerin kaldırılma sürecinde ikili bir durum oluştuğunu söyleyen Demir, olağanüstü yöntemlerle yani hukuksuz şekilde elde edilen delillerle açılan davaların devam edilmesinin ikili bir durum ve anayasaya aykırılık teşkil ettiğini dile getirdi. Demir, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 8 Kasım 2014 tarihinde, bu davanın soruşturma aşamasında görev alan savcılar Birol Çengil ve Sait Demiröz hakkında soruşturma izni verdiğini açıkladı.

Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi'ne müzekkere yazılarak İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla ilgili bir müracaat olup olmadığının sorulmasına ve bu konudaki talebin daha sonra değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 10 Mart 2015 tarihine erteledi.

BU DAVA İZMİR'İN BAŞINDA DEMOKLES'İN KILICI GİBİ SALLANIYOR

Duruşma sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, davanın AYM'ye gönderilmesine ilişkin karar sürecini bekleyeceklerini, bunu iyi bir gelişme olarak değerlendirdiklerini, AYM kararına göre de davanın yönünün kendi lehlerine gelişeceğini umut ettiklerini belirtti. Kocaoğlu “Zaten yapılan işin ne olup olmadığını dünya alem biliyor. Biz 10 Mart'ta buraya geleceğiz, beraat edinceye kadar da gelmeye devam edeceğiz" dedi.HSYK müşfettişlerinin savcılar hakkında inceleme izni kararının hatırlatılması üzerine Kocaoğlu, “Doğru er geç ispat edilir. Çok büyük sıkıntı çektik, hala da çekmekteyiz. Bu dava başımızda Demokrasi'in kılıcı gibi sallanıyor, İzmir'in başında sallanıyor. Savcılar hakkında soruşturma açılması kararı, bizim davanın başından beri söylediklerimizin bir anlamda tescili oldu. Bunu da yine davanın seyri, bizim masumiyetimiz açısından iyi bir gelişme olarak değerlendiriyorum" şeklinde konuştu.


DHA