Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 yeni üyesi için yaklaşık 12 bin yargı mensubu sandık başına gitti. Hükümete yakın olduğu belirtilen YBP'nin adayları HSYK'ya 7 isim verecek olan adli yargıda 7 üyeliğin tamamını kazandı. HSYK'ya 3 üye verecek olan İdari Yargı da ise 1 YBP, 2 bağımsız aday seçimi kazandı. Böylece HSYK'da denge büyük oranda hükümet lehine şekillenmiş oldu.

HSYK, toplam 20 üyeden oluşuyor. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile birlikte bu sayı 22 olmakta.

HSYK'da 3 daire bulunmakta olup, her dairede 7 üye bulunuyor. Hangi üyenin hangi daireye gideceğine HSYK'nın 22 kişilik Genel Kurulu karar veriyor. Adalet Bakanı, Dairelerde üye olarak görev alamıyor, sadece Genel Kurulda oy kullanabiliyor.

Dünkü sonuçlarda hükümetin de destek verdiği  Yargıda Birlik Platformu (YBP), HSYK'ya 8 üye gönderdi. Cemaatin desteklediği üyelerden ise sadece 2 kişi HSYK'ya gidebildi. Daha önce Yargıtay ve Danıştay'dan 5 üye seçilmişti. 5 üyenin dördünü cemaatin destekledikleri kazanmıştı. Adalet Akademisinden 1 ve Cumhurbaşkanının seçeceği 4 üye ile birlikte, 20 kişilik üye seçimi tamamlanmaktadır.

Bu tabloya göre 22 kişilik Genel Kurulda cemaatin ağırlığı 6 üye olarak görünmektedir. Genel Kurul salt çoğunlukla karar aldığı için, şuanki sonuçlara göre cemaatin, yargının en üst kurumu olan HSYK'daki ağırlığı sona ermiştir.

HSYK Genel Kurulu; hakim ve savcılardan kimlerin hangi mahkemelerde görev alacağından kimlerin yükseleceğine, kimlerin soruşturulacağından kimlerin yerinin değişeceğine olmak üzere çok önemli yetkilere haizdir. Bu nedenle dünkü seçimler Türkiye'nin geleceği açısından oldukça önemliydi.

HSYK seçimlerinde toplam 10 asil ve 6 yedek üyelik için 61 aday yarıştı. Hakim ve savcılar HSYK üyeliği için seçimlere YARSAV, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylarla, bağımsızlar adaylar katıldı.

YBP'NİN BÜYÜK BAŞARISI

 HSYK 10 yeni üyesi için yaklaşık 12 bin yargı mensubu sandık başına gitti. Hükümete yakın olduğu belirtilen Yargıda Birlik Platformu (YBP) adaylarının HSYK'ya 7 üye verecek olan adli yargıda 7 üyeliğin tamamını kazandı. HSYK'nın adli yargıdan 7 asıl üyesi Metin Yandırmaz, Mehmet Yılmaz, Mehmet Durgun, Ömür Topaç, Ramazan Kaya, İsa Çelik ve Turgay Ateş, 4 yedek üyesi ise İlker Çetin, Selahattin Menteş, Zeynep Şahin ve Orhan Gödel oldu.

YBP LİSTESİNDEN SEÇİLENLERİN PROFİLİ

Adli Yargı'ya YBP listesinden seçilen 7 adaydan 3'ünün ülkücü, 2'sinin sosyal demokrat, 2'sinin de AK Partili olduğu belirtiliyor.

CEMAAT AÇISINDAN DURUM NE?

 HSYK'ya 3 üye verecek olan İdari Yargı da ise 1 YBP, 2 bağımsız aday kesinleşen sonuçlara göre seçimi kazandı. Bu isimler Halil Koç (YBP), Ahmet Berberoğlu (bağımsız) ve Mahmut Şen (bağımsız) olarak sıralandı.

Cemaate yakın oldukları belirtilen bağımsız adaylar ise adli ve idari yargıda yapılan seçimde 4500 oy (yaklaşık yüzde 40) aldı.



YSK'nın açıkladığı seçim sonuçları

YSK Başkanı Sadi Güven HSYK üyeliği seçim sonuçlarını açıkladı.

HSYK'nın adli yargıdan 7 asıl üyesi Metin Yandırmaz (YPB),  Mehmet Yılmaz (YPB) ,  Mehmet Durgun (YPB), Ömür Topaç (YPB), Ramazan Kaya (YPB), İsa Çelik (YPB) ve Turgay Ateş (YPB), 4 yedek üyesi ise İlker Çetin, Selahattin Menteş, Zeynep Şahin ve Orhan Gödel oldu.

HSYK'nın idari yargıda asil üyeleri ise, Halil Koç (YPB), Ahmet Berberoğlu (Bağımsız) ve Mahmut Şen (Bağımsız), 2 yedek üyesi de Cafer Ergen ve Mehmet Gökpınar oldu.


İŞTE YSK'NIN İNTERNET SİTESİNDE YAYINLANAN SONUÇLAR: