ANKARA - HSYK üyeliğine aday olan birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcıların resmi başvuruları dün tamamlandı. Başvuranlar arasında aday olup olmayacakları tartışılan beş bakanlık bürokratı da yer aldı. Adaylık başvurusu yapan Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, bakanlık bürokratlarının aday olmayacağı şeklindeki değerlendirmelere tepki gösterirken, “15 yıldır Adalet Bakanlığındayım. Eğer seçilmezsem zaten 15 yıllık kariyerimi gözden geçireceğim” diye konuştu.

‘Artık sesimi duyururum’
HSYK üye adaylığı başvuruları için dün son gündü. Adaylar arasında Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile beş bakanlık bürokratı da yer aldı. Kaçmaz başvurusunun ardında, bağımsız ve tarafsız yargıyı temsilen aday olduğunu vurguladı:
“İki yıl haksız ve hukuksuz soruşturma geçirdim. Adalet Bakanlığı’na sesimi duyuramadım. Neden HSYK’ya adayım? Benim gibi hiçbir hakim savcının bu duruma düşmemesi, sesimi onlara daha yakından duyurabilmek için adayım. Adalet Bakanlığı’na açıklamalar yaptım ama karşılık bulamadım. Şimdi kendileriyle daha yakından çalışmak istiyorum. Ümitliyim.”

Adaylık başvurusu yapan Savcı Hakan Kızılarslan da seçimin Türkiye’de yargının temel karakterini belirleyeceğini belirterek, “ğer aday olmasaydım kendimi biraz eksik hissedecektim” dedi.

Adaylardan Bakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur da bürokratların adaylıklarına ilişkin tartışmaları eleştirdi: “Bakanlıkta çalışan hakim ve savcılarız. Bize tanınan anayasal bir hakkı kullanmak istiyoruz. Bakanlık bürokrasisinde Yargıtay ve Danıştay’a üye olarak giden arkadaşlarımız oldu. HSYK gibi idari bir kurumda görev almamalarını istemek doğru olmasa gerek. Eskiden bakanlıkta görev yapıp da ancak şu anda kurula seçilen üyeler var. Bunların başında ise Ali Suat Ertosun bulunuyor. Şimdi Ertosun, hükümetin adamı mı diyeceğiz? Bakan ve müsteşar zaten kurulda ve bakanlığı temsil ediyorlar.

HSYK, Yargıtay üye seçiminde her zaman bakanlık bürokratlarından bir iki ismi tercih eder. Bunun mantığı bakanlık bürokratları siyasi iradenin kontrolü altına girmesini önlemektedir. Yani düzenli ve bir yerlere tabi olmadan çalışıldığı zaman onların Yargıtay üyeliği her zaman mümkündür. 15 yıldır Adalet Bakanlığı’nda görev yapıyorum. Sicilimi Adalet Bakanı mı dolduruyor? Ben bakanlıktaki görevimde her zaman hakkaniyet içinde yaptım. Eğer zaten ayrımcılık yaptıysam seçimlerde hakim ve savcılar bu tepkilerini göstereceklerdir. Bir anlamda hesabımın görüleceği bir süreç. Eğer seçilmezsem zaten 15 yıllık kariyerimi gözden geçireceğim.”

Adaylık başvurusunun son gününde YARSAV’da hareketli saatler yaşandı. Dernek destekleyeceği adayları belirlemeye çalıştı. Ancak dernek yöneticileri desteklenecek adayları resmi başvurular tamamlanıp, YSK kesin aday listesini belirleyince kamuoyuna açıklayacak.
HSYK üyeliği için, 173 adli, 34 idari olmak üzere toplam 207 birinci sınıf hakim ve savcı Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Kurul, iki gün içinde adayların başvurularını inceleyerek listeleri 3 Ekim’de ‘www.ysk.gov.tr’ sayfasında ilan edilecek. Adaylar veya seçmenler, ilanı takip eden iki gün içinde aday listesine itiraz edebilecek. YSK, itiraz süresinin bitmesinden itibaren iki gün içinde itirazları sonuçlandıracak ve kesin aday listesini, ‘www.ysk.gov.tr’de 7 Ekim günü ilan edecek. Hakim ve Savcılar HSYK üyelerini belirlemek için 17 Ekim’de sandık başına gidecek.

Hangi bürokratlar?
Bakanlık bürokratları: Adli yargı için Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Başmüfettiş Mehmet Yılmaz, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sungur. İdari yargı için adaylar Başmüffetiş Abidin Çelik, Personel Genel Müdürü Birol Erdem.




Radikal