Adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için yapılacak seçimde sona gelindi. 17 Ekim Pazar günü HSYK üyeliği için 1. sınıfa ayrılmış 201 hakim ve savcı yarışacak.
HSYK'ya üye seçimi için kesin aday listesi, 8 Ekim Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Kesin listeye göre, 1. sınıfa ayrılmış adli yargıdan 167 adli, idari yarıdan da 34 olmak üzere 201 hakim ve savcı 17 Ekim Pazar günü HSYK üyeliği için yarışacak. Seçimlerde adli yargından 10 bini aşkın, idari yargıdan da bin 500'e yakın hakim ve savcı oy kullanacak. Seçimlerde, Kurul'a 7 asıl ve 4 yedek üye adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üye ise idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.

YSK'nın genelgesine göre seçimlerde Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında idari görevlerde çalışan hakim ve savcılar ile geçici yetki veya herhangi bir görevlendirme ile başka bir kurum ve kuruluşta görev yapan hakim ve savcılar da oy kullanabilecek.

Oy pusulası soyad alfabe sırasına göre liste halinde düzenlenecek ve oy kullanan hakim-savcı, bu isimlerin karşısında oy kullanma tercihini belirtecek boş kutucuğu işaretleyecek. Her bir hakim-savcı adli yargıda 11, idare yargıda 5 isim işaretleyecek. En çok oy alan adaylar sırasıyla asıl ve yedek üye seçilmiş olacak. Oylarda eşitlik halinde YSK kura çekecek.

Seçmen hakim ve savcılar, 17 Ekim Pazar günü Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kurulu başkanına vermesi halinde oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen, oy kullanamayacak. Her seçim çevresinde bir sandık kurulacak. Her sandıkta 100 seçmen oy kullanabilecek, seçmen sayısının 100'ü aşması durumunda yeni bir sandık kurulabilecek.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)