İstanbul Barosu'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;

Önceki gün Maltepe Çocuk Cezaevindeki tutuklu müvekkilini ziyaret amacıyla, adı geçen Cezaevine giden Av.Günay Dağ, müvekkilinin işkence gördüğü iddiaları üzerine, Cezaevi 2.Müdürü ile görüşme yaparken çıkan tartışma nedeniyle, Müdürün odasından infaz memurları tarafından zorla çıkarılmış, başından ve elinden yaralanmasına neden olan işkenceye maruz kalmıştır.

Bu olay, bir avukatın avukatlık görevi yaptığı sırada ve bu görevi nedeniyle meydana gelmiştir. Bu nedenle mazur görülebilir hiçbir yanı olamaz.

Yukarıda altı çizilen cümleler, bu ülkenin bütün bürokrasisi tarafından özenle değerlendirilip, gözetilmesi gereken bir kuralı barındırmaktadır. Korunan amaç, avukatın çıkarı değil, hak arama özgürlüğüdür. Tanınan ayrıcalık avukata değil, yurttaşadır. Dolayısıyla, avukatın mesleğini yerine getirmesi aşamasında, onun engellenmesi,  -tartışmanın konusu ve vardığı nokta ne olursa olsun- dışarı çıkarılması ve  “zor kullanılması” asla kabul edilemez.

İstanbul Barosu olarak, olayın vukubulduğu saatlerden itibaren müdahil olarak, gelinen son aşamasına kadar, görüşmeler yoluyla konuyu izlemeye çalıştık. Bu son durum itibariyle, meslektaşımızın kendi  odasından zorla çıkarılması için talimat veren 2. Müdür hakkında “idari soruşturma” açılmış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Ancak, bir avukata, mesleğini ifa ederken verdiği talimat ile işkence yapılmasına neden olan kişi ile ilgili “cezai soruşturmanın” da açılması gereklidir. Geçmiş örnekleri itibariyle, ağır sonuçlar içeren/içermesi gereken böyle bir eylemin, sadece idari soruşturma ile geçiştirilmesi,  olayı hafife almakla kalmayacak, başka örneklerinin yaşanmasında da sorumsuz kişileri yüreklendirecektir.

İstanbul Barosu olarak, bu gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz.

Değerli memslektaşımıza şifa diliyoruz.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI