Adana Barosu tarafından sigorta aracılık hizmetleri ya da hasar takip merkezi gibi çeşitli adlarla faaliyet gösteren ve avukatlık yetkilerini gasp ederken aynı zamanda yurttaşlara büyük hak mağduriyetleri yaşatan kişi ve şirketlere yönelik 1136 Sayılı Avukatlık Yasasına aykırılık teşkil eden faaliyetleri nedeniyle daha önce Adana Cumhuriyet Başsavcılığına 18 aracı kuruluşla ilgili olarak suç duyurusunda bulunulmuştu.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikayetlerle ilgili soruşturmalar neticesinde suç unsuru taşıyan faaliyetleri nedeni ile bir kurum hakkında daha yetkilisinin cezalandırılması talebiyle 1136 Sayılı Avukatlık Yasasına muhalefet suçundan Adana 24. Asliye Ceza Mahkemesinde 2017/378 Esas sayılı dosya üzerinden dava açılmıştır ve duruşması 21.Eylül.2017 tarihinde yapılacaktır. Savcılığın iddianamesine göre;

1-) 1136 Sayılı Kanunun 35. Maddesinin yollaması ile aynı kanunun 48. Maddesi uyarınca cezalandırılmasına,

2-) Şüphelinin işlemiş olduğu kasti suç nedeniyle 5237 Sayılı TCK’nın 53. Maddesi uyarıca belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına,

3-) CMK 325/1 maddesi gereğince tüm yargılama giderlerinin şüpheliden tahsiline, karar verilmesi, kamu adına iddia ve talep edildi.

Daha evvel de baromuzun şikayetleri üzerine sigorta aracı ve iş takipçileri hakkında  Adana 13. Asliye Ceza Mahkemesinde, Adana 11.Asliye Ceza Mahkemesinde, Adana 18. Asliye Ceza Mahkemesine aynı suçlamalar ile dava açılmıştır.

YALNIZ AVUKATLARIN YETKİ ALANI

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Kanunen, hukuki meselelerde gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek veya savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlemlere ait evrak düzenlemek yalnız barolara kayıtlı avukatlara aittir. Son birkaç yıl içerisinde özellikle uğranılan zararların ödenmesi için sigorta şirketlerine yapılan başvuru işlemlerinin bir kısım şahıslarca büyük bir rant aracı görülerek ve aynı zamanda insani duygular ve kurallar hiçe sayılarak, avukatlık yetkileri gasp edilerek büyük bir sektör oluşturulmuştur.

Hastanelerin acil servislerinde, kaza alanlarında, cenazelerde, mezarlıklarda, hastanelerde, taziyelerde ve her ortamda yurttaşa ulaşmaya çalışarak, onların üzüntüsünden, uğradığı zarardan nemalanmaya çalışan, maddi yetersizliklerini fırsat bilen bu hukuka ve ahlaka aykırı davranışı sergileyenler hakkında etkin ve kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu konuda yurttaşlarımızın ve meslektaşlarımızın da çevrelerinde gördükleri, duyum aldıkları, haberdar oldukları, bildikleri yasa dışı kurumlar ile ilgili her türlü işlemleri yapmamız ve mücadele etmemiz için baromuza bilgi paylaşmalarını istiyoruz” dedi.


hukukihaber.net