Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hukuk eğitiminin masaya yatırılması gerektiğini anlatarak bu konuda yapılan çalışmanın yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.
Ergin, Hukuk ve Hayat Derneğinin 10’uncu kuruluş yıl dönümü programında konuştu. Adliyelerin fiziki koşullarında iyileştirme yaptıklarını, ceza infaz sisteminde önemli mesafeler alındığını aktaran Ergin, insan kaynaklarının da nitelik ve nicelik olarak iyileştirilmesine çalışıldığını belirtti. Ergin, "Türkiye'de güven veren adaleti tesis edeceksek, hakim, savcı, avukatın yanında yazı işleri müdürü, zabıt katibi, icra memuru, infaz koruma müdürleri dahil eğitim düzeylerini güçlendirmek zorundayız" dedi.

Hukuk eğitimi masada

Hukuk eğitiminin masaya yatırılması gerektiğine dile getiren Ergin, şöyle konuştu:
"4 yıllık hukuk eğitiminden sonra 1 yıllık stajını tamamlayıp avukat cübbesi giyilmesi, 2 yıllık stajı bitirip kürsüye çıkılıyor olması en büyük sorunumuz. 4 yıllık eğitim, hukuk fakülteleri için yeterli mi değil mi, ders eklemek gerekiyor mu, eğitimin ilk yıllarından sonra öğrenciler arasında seviye tespit gerekli mi, bu konu başlıkları masa üzerinde, bilim heyetinin çalışmaları arasında. Önümüze bir takım raporlar gelmeye başladı. Bunları yakın gelecekte kamuoyuyla paylaşacağız. Bunu yargının paydaşlarıyla da paylaştıktan sonra sonucu parlamentoya taşırız. Radikal adımlar atmanın hazırlığı içindeyiz. Eğitimin tahkim edilmesi, gerekirse eğitim yılının artırılması düşünülüyor. Bitirdikten sonra doğrudan hakim, savcı, avukat olunmasını arzu etmiyoruz. Adayların kamuda istihdamı ile adliyelerde yargılama faaliyetleri içinde yoğrularak belli süre çalışmaları, ondan sonra belli sınavlara tabi tutularak hakim, savcı, avukat olmak isteyenlerin ayrıştırılması, titri kazandığı anda kendine özgüveni gelmiş, neyi, nerede bulacağını bilen hakim, savcı, avukatın ana aksı oluşturduğu bir yargıdan korkmamak gerekir."

Çalışmalar devam ediyor

Avukatların pratikle yüzleşmeden mesleğe atıldığını anlatan Bakan Ergin, şöyle devam etti:
"Şu anda üzerinde çalıştığımız tabloyu yakın gelecekte kamuoyuyla paylaşacağız. Kamunun şemsiyesi altında mesleki birikimi artıracağız. Sonra bir takım sınavlarla belli noktalara gelmiş hakim, savcı ve avukat adaylarımızla, mesleğe aktardığımız genç hukukçularla gelecekte arzu ettiğimiz tabloyu yakalamamız daha kolay olacak. Bu teklifleri getirdiğimiz zaman bir miktar gürültü çıkacak ama bu yapılan çalışmalar, mesleğe girdiklerinde onların hayrına, ülkemizin, yargı sistemimizin hayrına olacak sonuçlar doğuracak."