Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Veysel Bektaş, arabuluculuk mevzuatı ve arabuluculuğun kurumsal yapısı hakkında bilgi verdi. Arabuluculuk sisteminin bilimsel tartışmalarla istenilen seviyeye geleceğini belirten Bektaş, toplantının buna büyük katkısının olduğunu belirtti.

Gediz Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Elif Kısmet Kekeç, arabuluculuk faaliyetlerinin uygulanma yöntemlerinden bahsetti. Tarafların arabuluculuğa gitmeye karar vermesi halinde arabuluculuk siciline kayıtlı kişiler arasından arabulucuyu seçebileceğini anlatan Kekeç, arabuluculuğun beceri ve ustalık işi olduğunu, sezgisel karar verme yeteneklerinin yüksek olması gerektiğini ifade etti.

Arabuluculuğun yapılacağı mekanın farklı yerler olabileceğini de kaydeden Kekeç, önemli olanın tarafsız bir mekan seçimi olduğunun altını çizdi. Avukatların arabuluculuktaki rolünü anlatan Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği Başkanı Av. Şamil Demir ise avukatların arabuluculuğu engelleyen taraf olarak görüldüğünü söyledi.

Avukat Lara Schmidt ve Av. Michael Gissibl, arabuluculuk kurumunda Almanya uygulamalarından bahsetti. 11 yıldır sadece arabuluculuk davalarıyla ilgilendiklerini ifade eden Schmidt, uygulama ilk başladığında hakimler ve avukatlar olarak toplanıp tartıştıklarını söyledi. İnsanların kavgaya neden olan hikayelerini anlatmaya ihtiyacı olduğunu belirten Schmidt, "İnsanlar kendi anlaşmazlıklarını anlatabilirse ancak tatmin edici bir sonuç elde edilebilir." dedi. Schmidt, ülkelerindeki üniversitelerde sadece teori öğrendiklerini, insanlar üzerine hiçbir şey öğrenmeden mezun olduklarını dile getirdi.

Av. Michael Gissibl de Almanya'da arabuluculuk için kendilerine gelenlerin sadece yüzde 5'inin anlaşamayarak mahkemeye gittiği bilgisini verdi.

Konferansa katılan Av. Hammat Baig ise arabuluculuk konusundaki İngiltere uygulamalarla ilgili dinleyicileri bilgilendirdi.
 




Cihan