'Neden açıköğretimde, hukuk okunamıyor?' başlıklı habere sert tepki gösteren memurlar.net okuyucuları "Bir bu eksikti. Çalışın kazanın kardeşim. Saçmalığın da ötesi. Bedavadan hukuk okuyayım hayalleri. Açıköğretimle okunan hukuktan mezun olanlar hakim savcı olursa vay memleketin haline" gibi bir çok eleştiride bulundu.

İŞTE O HABER ve YORUMLAR:

Ülkemizde birçok farklı alanda lisans düzeyinde eğitim veren Açıköğretim Fakültelerinde Hukuk programı yer almıyor...

Bu yazımızda, ülkemizde Anadolu Üniversitesi ile başlayan ve daha sonra İstanbul ve Atatürk Üniversiteleri ile devam eden açıköğretim sisteminde Hukuk programının olup olmaması noktasında; öncelikle açık eğitim ve dışarıdan eğitimin yasal tanımına baktıktan sonra, ilgili üniversitelerde yer alan lisans programlarına göz atacağız.

AÇIK EĞİTİM VE DIŞARIDAN EĞİTİM NEDİR ?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun "Tanımlar" başlıklı (u) fıkrasının 2 nci bendinde "AÇIK EĞİTİM" "Öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçları vasıtasıyla yapılan bir eğitim - öğretim türüdür." olarak belirlenmiştir.

Aynı kanunda; "DIŞARIDAN EĞİTİM (EKSTERN EĞİTİM)" ise, "Yükseköğretimin belirli dallarında, devam zorunluluğu olmaksızın sadece yarıyıl içi ve sonu sınavlarına katılma zorunluluğu bulunan bir eğitim - öğretim türüdür. Bu eğitimi izleyen öğrenciler ortak zorunlu dersler ile gerekli görülen bazı dersleri, ilgili yükseköğretim kurumlarınca mesai saatleri dışındaki uygun saatlerde düzenlenecek derslerde alırlar." hükmü yer almıştır.

HANGİ ÜNİVERSİTELERDE HANGİ AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI VAR ?

Ülkemizde Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi tarafından birçok farklı alanda açıköğretim ön lisans/lisans mezunu verilmektedir.

Açıköğretim eğitimi veren üniversitelerin lisans programlarına aşağıdaki tablodan baktığımızda;

- Anadolu Üniversitesinde 17, Atatürk Üniversitesinde 5 ve İstanbul Üniversitesinde 4 olmak üzere 26 lisans programının olduğu,

- Bu programların tamamının sözel veya eşit ağırlık puan düzeyinde öğrenci alan bölümler olduğu,

- Örgün eğitimde Edebiyat Fakülteleri çatısı altında bulunan Felsefe, Coğrafya, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açıköğretim fakülteleri bünyesinde de yer aldığını,

- Yönetim Bilişim Sistemleri, Havacılık Yönetimi, Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmetler gibi kamu ve özel sektörün ihtiyacına yönelik programların açıldığını,
görüyoruz.

 
ÜNİVERSİTE ADI PROGRAM ADI
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
(AÖF)
Felsefe, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Sosyal Hizmet, Tarih, Yönetim Bilişim Sistemleri, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sağlık Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat
Maliye, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, Konaklama İşletmeciliği
Havacılık Yönetimi
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
(ATA-AÖF)
Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İşletme, Sosyal Hizmet, Sosyoloji
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
(AUZEF)
Coğrafya, Felsefe, İktisat, İşletme, Sosyoloji, Tarih

HUKUK FAKÜLTELERİNE TALEP NE DURUMDA ?

Ülkemizde bugün itibarıyla 35'i devlet üniversitesinde, 49 tanesi de vakıf üniversitelerinde olmak üzere 84 Hukuk Fakültesi bulunmaktadır. 2016-2017 ÖSYS kılavuzuna baktığımızda Hukuk Fakültelerine 15 bin 227 öğrenci kontenjanın ayrıldığını ve 14 bin 979 kişinin ise yerleştiğini görüyoruz. Devlet üniversitelerine ayrılan 8 bin 980 kontenjanın tamamı dolarken, genel anlamda ise kontenjan doluluk oranının %98 olduğunu söyleyebiliriz.

Hukuk Fakültelerine artan talebin ne derece yüksek olduğu sadece bu bahsettiğimiz göstergeden ortaya çıkıyor.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI KONTENJANLARI YETERSİZ !

Bilindiği üzere, ülkemizde ön lisans düzeyinde örgün ve açıköğretim fakültelerinde yer alan "ADALET" programı mezunları, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde Hukuk Fakültelerine Dikey Geçiş Sınavı ile (DGS) ilan edilen sınırlı kontenjanlara belirli bir başarı puanı ile kayıt yaptırıyor.

Son yıllarda, ülkemizde Hukuk alanına artan talepten dolayı en popüler olan konulardan birisi Adalet ön lisans okumak ve akabinde Hukuka yatay geçiş yapmak.

Ancak, Dikey Geçiş Sınavı ile hukuk fakültelerine geçmenin kolay bir şey olduğunu kimse iddia edemez. Özellikle devlet üniversitelerinin Hukuk Fakültelerine girmek için DGS sınavında ilk 500 öğrenci içerisine kesinlikle girmek gerekmektedir. Bu da uzun süreli ve ciddi bir çalışmayı gerektirir.

Öte yandan, bu yıl için Dikey Geçiş Sınavında Hukuk Fakültelerine (devlet üniversiteleri) ayrılan yatay geçiş kontenjanlarına baktığımızda sadece 567 kişiye bu hakkın tanındığını görüyoruz.

Tam rakam bilinmemekle beraber, binlerce açık öğretimden veya Adalet Meslek Yüksekokullarından mezun olan ve "Hukuk Fakültesi" hayali kuran insanlar için bu düzeydeki kontenjan sayıları çok yetersizdir.

AÇIKÖĞRETİMDE HUKUK BÖLÜMÜ OLMASI TARTIŞILMALI !

Yukarıda başlık olarak yer alan önerimizi yahut düşüncemizi gündeme getirdiğimizde ister istemez Hukukçuların veya başka kesimlerin kesinlikle olmaz olamaz diyeceklerini tahmin etmek zor değil.

Ancak, sırf şu düşünceyle bu olaya baktığımızda, " Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sosyal Hizmet veya Havacılık Yönetimi gibi birçok sözel/eşit ağırlık puan türlü bölüm açık öğretimden okunuyor da neden Hukuk okunmasın ?" diyebiliyoruz. Bunu derken amacımız bu bölümlerle Hukuku kesinlikle kıyaslamak değil.

Fakat, insanların bu kadar yoğun talebinin ve özellikle ilerleyen yaşlarda sevgisinin arttığı bu bölüme açıköğretim veya gelişen teknolojiden faydalanarak uzaktan eğitim yolu ile bir eğitim-öğretim modeli düşünülemez mi ? Yada düşünülmesinde veya bu konunun tartışılmasında ne zarar olabilir ? Bunlar bizce düşünülmesi ve tartışılması gereken hususlardır...

Son olarak, herkesin söyleyerek anonim hale getirdiği "Hukuk Herkese Lazım" sözünü birde bu ters açıdan düşünsek belki güzel olur. Bizden söylemesi... (memurlar.net)


Habere tepki gösteren okurların yorumları ise şöyle;

- Bravo cehaletinizi bir kere daha anlattınız bize ordan çıkan adam avukat olup hak mı savunacak ? Siz hukuku ne zannediyorsunuz artan fakültelerin dahi kaliteyi nasıl düşürdüğünü görmüyor musunuz ? Hukuk herkese lazımdan anladığınız buysa durum gerçekten çok vahim

- Açıköğretimle okunan hukuktan mezun olanlar hakim savcı olursa vay memleketin haline

- Hukuk için baraj getirildiğinden haberin yok herhalde.

- Bedavadan hukuk okuyayım hayalleri. AOF açmassa para biriktir Kıbrısta taksitle okursun. :)

- Açıköğretim Fakültelerinde "Hukuk" bölümünü olursa gerçekten çok iyi olur.! Aynı zamanda (Yazılım mühendisliği, Çevre Mühendisliği vb.), bölümlerin de açılması epey faydalı olur gibi...

- Çok doğru tespitler yapılmış! Hukuk açıköğretimle okunabilir. Ülkemizin tıp alanında eksiklikleri açıköğretim tıp, mühendislik alanında ise açıköğretim mühendislik bölümleri kalkınmamızı kolaylaştırır. Her nedense işin hep kolayına kaçıyoruz. Adam gecesini gündüzüne katıp hukuk fakültesi kazanıyor, zorlukla okuyor. Kazanamayan, emek vermeyen, yüreğinin bir yerinde "benden ne savcı olurdu" diyen de hukuk açıköğretim olsa der. Açıköğretimi bırakın hukuk için oluşturmayı tamamen kaldırmak gerekir.

- İyi olur tabi neden olmasın. Hem bundan 15/20 sene öncesine kadar gidilirse zaten vardı. Lisedeki öğretmenim açık öğretim hukuk ile avukat olmuştu. Hali-hazırda Ücretliye öğretmenlik yaptırılan bir ihtisas mesleği söz konusu iken, açık öğretim ile hukuk okunamaması eğitimde gelişmişlik ile açıklanamaz. Tabi bir eğitim kaldı ise günümüzde.

- Mevcut haliyle devlet hukuk fakulteleri ilk 25.000.den almaktadır. Olması gereken vakıf ve kıbrıs fakültelerinin %90ını kapatmak. Akademik kadrosu olmayan devlet fakültelerinin de bazılarını kapatmak. Devlet barajı 15.000e vakıf barajı ise 50.000e çekilmelidir.

- Saçmalığın da ötesi. Bir bölümün açık öğretimin olması demek o bölümün bitmesi demektir. Tam tersi kontenjanlar yarı yarıya azaltılmalı ve vakıf üniversitelerine da sınırlama getirilmeli.

- Bir programın açıköğretime konulabilmesi için 2 temel şart gerekir. 1- Programın örgün eğitime mutlak gerekliliğinin olmaması, 2- Programın üniversite sınavı giriş puanının yüksek olmaması. Hukuk her iki şartıda sağlamamaktadır. Özellikle hukukta, örgün eğitim olmadan, hocalarla yüzyüze görüşüp mesleğin inceliklerini kavramadan, olay çözümünü öğrenmeden, pratik derslerine katılmadan hukukçu olunmaz.

- Aöf'e hukuk açılınca, kontenjansız olacağını mı sanıyorsun? Anca Laborantlığı kazanabilen, kapasitenle aöf hukuku kazanabileceğini mi düşünüyorsun? Aöf hukuk açılsın ,devam zorunluluğu olmayacağı için çoğu hukuk fakültesinden yüksek kapatır. Benim derdim, hukuk lisans eğitimi aynı tıp eğitimi gibidir, vakalar üzerinden gider fakültede, olay çözersin pratik yaparsın hocayla, asistanıyla . a b c d işaretleyerek hukukçu olunur mu? Artık avukat olunca dilekçelere de a b c d yazarsınız. Hadi açıköğretim tıp fakültesi de açalım test çözerek mezun olan cerrahlar yetiştirelim, ilk önce de sen yat onların ameliyat masasına olur mu?

- Hukuk askerlikten kaçmak ya da maaşına 200 lira zam gelsin diye okunacak bölüm değil... hele ki hukuk fakültelerinin kalitesizliği ,kontenjanlarının azaltması gerektiği tartışmalarının yapıldığı , avukat sayısının 100binlere dayandığı günümüzde böyle bir konunun açılması abesle iştigaldir.

- Üniversite sınavına 2.5 milyona yakın aday giriyor Hukuk barajı tıp barajı mühendislik barajı ve ögretmenlik barajı kondu iyi güzel fakat geriye kalan 2 milyon insan başarısız mı oluyor ? Baraj getirmek hiç birşeyin çözümü değil önemli olan nitelikli öğrenci çıkarabilmek .Baraj sadece bir giriş kotasıdır. Nitelik yükseltmez. Geriye kalan adayla 2 milyon aday bu bölümlere giremiyorsa aöf var değil mi herkes işletme kamu yönetimi maliye okusun bu mantık çok yanlış sınava giren bu kadar çok aday varsa baraj getirmek hiç bir zaman çözüm değil onun yerine ders programları fakültelerin donanımı ve saçma sapan vakıf üniversitelerini kapatın zaten esas olan seveceğiniz ve başarılı olacağınız mesleği yapmaktır.20 binle hukuk kapatıyorsa 40 binde olan adam hukuk yapamaz anlamına geliyor bu.Sınav sistemi tamamen ezberci bir yaklaşımla devam ediyor özellikle dgs konusunda zaten adalet mezunu binlerce kontejan ortada ilk 500 çok kötü bir durum dgs de zaten ilk 5000 de olan adaylar belirli bir emek göstermiş oluyor sadece 500 alanların hukuk a yerleşmesi çok saçma bir durum sınavı fule yakın yapsanız bile 2.0 ile mezun olduysanız ilk 500 de olma şansınızı çoook gerilere atıyor biraz sistem sorgulanmalı

- Hukuk fakültesi mezunu olup ta tetikçilik yapan avukat savcı hakim gördük bu ülkede.devlete millete hizmet değil de karanlık güçlere tetikçilik yaptılar. hukuk darbesi gördük bu ülkede. düzmece mahkemelerle başbakan asıldı bu ülkede.Başbakan vatan haini diye tutuklanmaya çalışıldı. Siz geçin bu işleri. AÖF de hukuk açılır okumak isteyen okur zaten belli bir yaşa gelmişte okumak isterse insan başarma güdüsü daha fazla olur.İzin vermeyen özel üniversiteler. Bence özel üniversite kontenjanları düşürülmeli. Yıllık 35-40 bin tl ye diploma satılmamalı.Parası olan değil.adaletli olma erdemini paylaşmak isteyen hukuk okumalı..

- Avukat kontenjanının artması seni neden rahatsız ediyor tabi 80 milyonluk ülkede 100 yüz bin avukat olsun 100 bin doktor olsun 100 bin mühensiz olsun diyerleri milyon olsun farketmez kaymağı bı arkadaşlar yesin o çok bilgili beyinleriyle insanlar okulda birbirinden ayrılmaz okul sonrası pisayada yaptıkları ile ayrılır

- Bir bu eksikti. Çalışın kazanın kardeşim. Zaten özel üniversitelerde dahi gereksiz yere bir sürü hukuk fak.açılmış durumdayken bir de açıköğretimde hukuk olması kaliteyi iyice düşürür.Hakimlik sınavlarında özel üniversitelerin burslu öğrencileri müstesna olmak kaydıyla diğer öğrencilerinin başarısı(!)ortada.Aslında avukatlığa başlayabilmek için de yazılı bir sınavda başarılı olma şartı getirilmeli.Ayrıca şunu söyleyeyim ki hukuk için YÖK tarafından ilk 150 binde olma gibi bir kriter getirilmişken böyle bir durumu dillendirmeyin bile derim.Büyük bir çelişkidir çünkü.

- Hukuk herkese lazım sözünü düşünmek ayrı şey herkesi hukuk fakültesi mezunu yapmak ayrı şey. Madem öyle ise neden kaliteden bahsediyoruz? Neden kimi programlar için taban puan uygulaması getiriyoruz?

- Eskiden bazı üniversitelerde ekstern yani dışardan okunan hukuk bölümleri vardı. hukuk çok önemli, açık öğretime konu olamayacak kadar önemli bir konu. hukuk fakültelerine de herkesi öğrenci olarak almamak lazım. kişilik testi uygulanmalı. kanı bozuk paragöz kişiler avukat olamamalı.

- Bugün avukat yanında sigortalı 1500 TL ye çalışsan avukat var. Avukat sayısında eksiklik yok fazlası var. bunun haricinde hukuk nosyonu, muhakeme yeteneği ancak birebir alınan dersle olur. Yoksa kitabı ezberle gir sınava bugün ezberlediğini yarın unutur gidersin. Umarım böyle bir uygulama olmaz. Hukuk eğitimi kalitesi dibe vurmaz.

- Tıp mühendislik diş hekimliği eczacılık psikoloji de acılsın.herkes aöflü olsun ülkecek kalkınalım,nasılsa isteyen cok. birçok örgün eğitim fakültesinin kapatılması gerekirken ,daha da acmak akıl tutulması.her eve bi hukukcu kampanyaya gel :)

- Hukuk bölümüne gerek yok ama Açıköğretim Tıp şart arkadaşlar, yıllardır doktor olmak isteyip olamayanlara bir şans verilmeli.

- Açıköğretime hukuk getirmek ne kadar mantıksız az bi düşünün ya onun yerine dgs kontenjanlarını artır.. kalilteli eğitim nasıl yaparız diye düşünmüyorsunuz da daha nasıl batırılır diye düşünyorsunuz

hukukihaber.net