Danıştay’dan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gidecek üyeler belli oldu. Danıştay üyeleri Taci Bayhan ve Şaban Işık, HSYK üyesi seçildi. Sosyaldemokrat çizgide olduğu ifade edilen Bayhan’ın, hükümete destek veren üyeler de dahil, geniş bir kesimin oyunu aldığı ifade edilirken, Işık’ın ise Gülen Cemaati’ne yakın olduğu belirtiliyor.

EN ÇOK OY BAYHAN'A

 Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda bugün yapılan seçimde altı aday yarıştı. 9. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 2005 yılında Danıştay’a atanan ve sosyaldemokrat çizgiye sahip olan Taci Bayhan, 83 oyla birinci oldu. Bayhan’ın Danıştay’da sevilen bir isim olduğu, hükümet tarafından desteklenen Yargıda Birlik Platformu üyelerinden de oy almış olabileceği ifade ediliyor.

 Seçilen bir diğer isim, 78 oyla Şaban Işık oldu. Gülen Cemaati’ne yakın olduğu iddia edilen Şaban Işık, 2011’deki 12 Eylül Referandumu’ndan sonra Danıştay’a atanmıştı.

Seçilemeyen diğer dört adaydan Hasan Turgut’un Gülen Cemaati’ne, Emin Sınmaz’ın ise hükümete yakın olduğu ileri sürülüyordu.

 Geçen hafta da Yargıtay içerisinden üç üye HSYK’ya seçilmişti. Üç Yargıtay üyesinden Yakup Ata’nın sosyaldemokrat, Mustafa Kemal Özçelik’in Gülen Cemaati’ne yakın olduğu ifade edilmişti. Milliyetçi eğilimli olduğu iddia edilen Kerim Tosun’un da Gülen Cemaati ile hareket ettiği iddia edilmişti.

>> Danıştay'ın HSYK üyeleri belli oldu

SON SÖZ 12 EKİM'DE SÖYLENECEK

HSYK seçimlerinde son söz, 12 Ekim’de söylenecek. 15 bin hakim ve savcının oy kullanacağı seçimde on asıl ve altı yedek üye HSYK’ya gönderilecek. Hali hazırda Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen 5 üyenin, hükümetin çizgisi dışında hareket etmesi bekleniyor. Buna karşılık cumhurbaşkanlığınca atanacak dört, Adalet Akademisi’nce seçilecek bir üyenin hükümetle uyumlu olacağı tahmin ediliyor. Bu durumda, HSYK’daki çoğunluğun sağlanması için 12 Ekim tarihi kritik bir önem taşıyor

>> HSYK SEÇİMİ KESİN ADAY LİSTESİ

Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal