Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Gelecek kararnamelerle istinafa atanmak isteyenler, HSYK'nın kapısına gelecek. Çünkü güçlü bir mahkemedir, sorun çözme, adaleti tesis etme mahkemesidir." ifadesini kullandı.

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Türkiye Adalet Akademisi tarafından Ankara'da bir otelde düzenlenen "İstinaf Temel Eğitim Programı"nın açılışında konuşma yaptığı belirtildi.

Bozdağ, Türkiye'de hukuk alanında yapılan en ciddi reformların Atatürk döneminde yapılan reformlar, sonraki ikinci büyük reformun da Türkiye'nin istinafı uygulamaya karar vermesi olduğunu bildirdi.

İstinafın tarihi bir görev ifa edeceğine işaret eden Bozdağ, "İstinafın ilk mahkeme başkanı, ilk savcısı, ilk üyesi gerçekten bizim yargılama tarihimizde yer alacaktır. Vazifeye ilk başlayanlar, ilk yol açanlar, ilk yol yürüyenler, yasayı ilk uygulayanlar, ilk sorunu çözenler diye emin olun çok büyük atıflar yapılacaktır. Eğer bu yolu iyi yürürsek, usul yasamızı doğru ve iyi bir biçimde uygularsak sizden sonrakiler içinde bir gelenek, bir teamül oluşturur." değerlendirmesinde bulundu.

"Ana omurga istinaf olacak"

Bozdağ, Yargıtayın hukuka uygunluk denetimi yaparken istinafın olmaması nedeniyle vaka denetimi de yapmak durumunda kaldığına dikkati çekerek, normal şartlarda, Yargıtayın vaka denetimi yapmasının mümkün olmadığını aktardı.

Yargıtaydan istinafa geçmek isteyenlerin sayısının düşük olduğunu belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

"Gelecek kararnamelerle istinafa atanmak isteyenler HSYK'nın kapısına gelecek. Çünkü güçlü bir mahkemedir, sorun çözme, adaleti tesis etme mahkemesidir. Elimizdeki rakamlara göre, idari yargıda uyuşmazlıkların yüzde 80'i idari istinafta, adli yargıda ceza uyuşmazlıklarının yüzde 91'i, hukuk uyuşmazlıklarının da yüzde 89'u istinafta kesinleşiyor. Bu ne demektir, bu ne söylüyor. Türk yargısının bundan sonraki dönemde ana omurgası istinaf olacaktır, çok açık."

"Paralel yapıyla uyumlu hareket edenler var"

Bekir Bozdağ, tazminat davalarında kendini paralel yapıya bağlı hissedenler olduğuna işaret ederek, bu kişilerin dosyayı bile okumadan temyiz sınırının altında ceza verdiğini anlattı.

Bozdağ, adaletin gereğine uygun kararlar alınmaması ve usule uyulmaması sonucunda istinafın korkutucu sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ben tazminat davalarında sizleri tenzih ediyorum, şimdi yargının içinde bir takım kendilerini bir yere bağlı hisseden kesimler var, paralel yapıyla uyumlu hareket edenler var, basıyor temyiz sınırın altında tazminata hiç bakmıyor, dosyayı bile okumuyor, nasıl olsa kendisi de gitmiyor basıyor gönderiyor cennete gidecek ya FETÖ'nün oyuncağı o yüzden basıyor. Ya olur mu böyle bir şey? Temyiz sınırının altında basıyor cezayı, basıyor tazminatı, nasıl olsa Yargıtay yok, böyle bir şey olur mu? Olmaz. Ben size onlarca değil, yüzlerce karar gösteririm. Bu adalet değil, bu hak değil, bu zulümdür. Usule tam uymazsak o zaman emin olun istinaf çok korkutucu bir sonuç doğurabilir."