Facebook, Twitter üzerinden işlenen hakaret gibi suçlara bakan hâkim-savcıların bile bu sitelere resmi tahsisli bilgisayarlarından UYAP üzerinden ulaşmak için her seferinde resmi başvuru yapıp o siteyi açtırması gerekiyor. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, internet yasağının kaldırılmasını istedi ve şunları söyledi: “UYAP’tan giriş başından beri sınırlıydı. İnternet yoluyla telegöz boyutu yaratılmaktadır. Bu hukuka ve mesleğe yapılan bir saldırıdır. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden soruşturma yapacak hâkim-savcı, özel bilgisayarıyla dolaşacak. Asıl üzerinde durulması gereken UYAP’ın işletim sistemini, Adalet Bakanlığı’nın yönetmesi. Böylece yargıç ve savcıların internet ortamını ne şekilde kullandıklarının bakanlıkça denetlenebilir olması.”
YARGIDAN TEPKİ YAĞIYOR

Hâkim ve savcıların sosyal paylaşım sitesi adalet.org’ta tepki gösteren bazı yargı mensupları, şu mesajları bıraktılar:
- Yargıcına, bilgisayar teknisyenine güvendiği kadar güvenmeyen bir sistemde, izin verildiği kadarı ile yetinmek zorundayız.
- Google’dan ‘cinsel suçlar’ başlığını girerek konu hakkında bir araştırma yapmak istedim. Erişim ‘pornografik içerik’ uyarısı ile engellendi. Hani video içerikleri belki interneti yavaşlatır, bu yüzden engellenmesi gerekir diyoruz da, verdiğim örnekleri dikkate alınca işi abartmışız sanki. 
- Vergi hâkimiyim. İnternette araştırma yaparken, sık sık ulaşmaya çalıştığım sitenin yasaklı olduğu ikazı alıyorum. Danıştay’ın yeni sitesini kullanarak herhangi bir şekilde bir karara ulaşmak mümkün değil. İnternete özgürlük istiyorum.
- Zeki-Metin’in ‘Yasaklar’ kabaresinde bir skeçti. TRT’ye çıkacak çocuk korosuna TRT denetimi. Hatırladınız mı? Minik Kelebek şarkısı. Denetmen, şarkı içindeki ‘sakıncalı’ bölümlerden alıntı yapıyor ve koro şefini sorguluyordu. ‘Uç özgürce uç durmak ne demek’ diye. Aradan geçmiş yaklaşık 20-25 sene. Minik Kelebek’in revize edilmiş hali şöyleydi: ‘Dur sakince uçmak ne demek/Fazla gezinme git bir dalda dur.’ 



Oya ARMUTÇU/HÜRRİYET