Ergenekon ve Balyoz davalarındaki açıklama ve eylemleri sebebiyle 'darbeci baro' olarak da adlandırılan İstanbul Barosu, başörtülü stajyer avukat avına çıktı. Başkanlığını Ümit Kocasakal'ın yürüttüğü baro, geçtiğimiz aylarda stajyer avukatlar için dersliklerin bulunduğu Eğitim Merkezi'ne astığı yazıyla kamuoyunun tepkisini çekmişti. Söz konusu yazıda, "... Staj Eğitim Merkezi'nde de mesleğe yaraşır bir kıyafetle gelinmesi (örneğin kirli kıyafet, şort, kot pantolon, türban ve başörtüsü ile gelinmemesi) gerekmektedir." ifadeleri yer alıyordu. Aynı baro, şimdi de başka bir skandalla gündeme geldi. 

Zaman'ın haberine göre; İnsan haklarını en fazla savunması gereken Baro yetkilileri, kelimenin tam anlamıyla başörtülü stajyer avukatları fişlemeye başladı. Erinmeden tek tek başörtülüleri belirleyen Baro yöneticileri, söz konusu öğrencilere tehditkar bir yazı göndermeyi de ihmal etmemiş. Baro Başkanı Ümit Kocasakal imzalı yazıda aynen şu ifadeler kullanılıyor: "İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi'ndeki derslere meslek kurallarının 20. maddesine aykırı bir şekilde katıldığınız tespit edilmiştir. TBB genelgesi gereğince 'Meslek kurallarına uymayan üyelerin uyarılmaları, direnenler hakkında disiplin yönünden gereğinin yapılması' öngörülmektedir." 

UYARI MEKTUBU SADECE BAŞÖRTÜLÜLERE 

SEM derslerine başörtülü olarak katılan Stajyer Avukat S.H., derslere sorunsuz bir şekilde başörtülü olarak girdiklerini ve hiçbir hocanın kendilerine müdahale etmediğini belirtiyor. Hocaların isim alma veya tutanak tutma durumunda kendilerini de bilgilendirmesi gerektiğini söyleyen S.H., "Benim örtülü olarak hangi tarihte hangi derse girdiğim hakkında hiçbir bilgi yok. Girdiysem de bu kim tarafından tespit edilmiş? Bunların hiçbiri uyarı yazısında bulunmuyor. Bahsettikleri Meslek Kuralı mahkemelerde geçerli olan bir madde. Yazı tamamen hukuka aykırı." yorumunda bulunuyor. 

Aynı uyarı yazısına maruz kalan avukatlardan B.U. ise koyulan kuralın sadece başörtüsü değil kot pantolon, spor ayakkabı ve kirli kıyafeti de yasakladığına dikkat çekiyor. Gönderilen uyarı yazısının tamamen başörtülü avukatlara baskı yapmaya yönelik olduğunu söyleyen B.U., "Kot pantolon ve spor kıyafetlerle gelen arkadaşların hepsine sordum hiçbirisi böyle bir yazı almamış. Uygulama sadece bize yönelik." diyor. Uyarı yazılarının başörtülü derse giren avukatlara yönelik hazırlandığını belirten SEM yetkilileri ise kot pantolon, spor kıyafet gibi kural dışı diğer giyim şekillerinin uyarı konusu edilmediğini belirtiyor.