​Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Av. Suat Eren vekaletnamesi bulunmadığı için, hakim kararı ile polis ve özel güvenlik tarafından yaka paça mahkeme salonundan çıkartılması üzerine İstanbul Barosu'ndan yazılı bir açıklama geldi.

Yapılan açıklamada 'Avukatı salonlardan çıkaranlar, aslında adaleti salondan çıkardıklarının farkında değillerdir' ifadeleri kullanıldı.

İŞTE O AÇIKLAMA

Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Av. Suat Eren vekaletnamesi bulunmadığı için, hakim kararı ile polis ve özel güvenlik tarafından yaka paça mahkeme salonundan çıkartılmıştır.

Ceza yargılamasında esas olan sanığın bu konudaki beyanı olup, savunma hakkının kısıtlanmamasıdır. Savunma hakkını zedeleyecek şekilde, sırf vekaleti olmadığı için müdafinin salondan çıkarılması asla kabul edilemez.

Ceza muhakemesinde savunma görevini ifa etmek için avukat olmak yeterli olup, ayrıca vekaletname aranmaz. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 149/3. fıkra gereği: ‘‘Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz.’’

‘‘Hukuka Kesin Aykırılık’’ hallerini düzenleyen CMK 289/1(h) bendine göre: ‘‘Hüküm için önemli olan hususlarda mahkeme kararı ile savunma hakkının sınırlandırılmış olması.’’ Mahkeme tarafından verilmiş olan hükmün mutlak suretle bozulma sebebidir. Bu koşullar altında mahkeme başkanın vermiş olduğu karar hukuken ve kanunen doğru değildir.

Bu karar mahkemenin, avukatı şekli bir unsur olarak tanımlamasından kaynaklanmaktadır. Ancak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 6. maddesine göre, ‘‘Avukat’’ yargı görevi yapandır. Bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder, yargının kurucu unsurlarındandır.

Her vatandaşın en temel ve kutsal haklarından biri olan savunma hakkını yok ederek, avukatı salonlardan çıkaranlar, aslında adaleti salondan çıkardıklarının farkında değillerdir. En kısa zamanda hakim H. Ö. hakkında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayette bulunulacaktır. Ayrıca suç teşkil etmesi nedeni ile yapılacak ceza soruşturması ve kovuşturmasında İstanbul Barosu aktif rol alacak olup, gerekli şikayetler ve başvurular yapılacaktır.

Savunmanın mahkeme salonlarından çıkartılması asla kabul edilemez ve edilmeyecektir. Mahkemenin meslektaşımızı itibarsızlaştırma çabası, meslektaşımızın şahsı ile sınırlı olmayıp, tüm avukatlara ve savunma mesleğine doğrudan saldırı niteliğini taşımaktadır.

SAVUNMANIN MAHKEME SALONUNDAN ÇIKARTILMASI KABUL EDİLEMEZ, GEREĞİ YAPILACAKTIR!

hukukihaber.net