KAYGILIYIZ

İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklamada "Yargıtay Başkanlığı tarafından yayınlanan “Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi ve Taslak Uygulama Tedbirleri” metninin “İlke 3” başlıklı bölümünde yargının, kendi sistemine erişimi kolaylaştırması anlatılırken, son tümce olarak yer alan ibare, Baromuzun kaygısına neden olan bir içerik taşımaktadır." denildi.

İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklamaya şöyle devam edildi;

"Bu içerik ülkemizdeki tüm meslektaşlarımız için de aynı kaygıyı davet etmiştir.

Metinde; “Mahkemeler, avukatlık yetkisi olmayan uygun kişilerin mahkeme nezdinde tarafları temsil etmesine izin verebilir” şeklinde bir tümce yer almaktadır.

Bu tümce ve ifade ettiği anlam, Avukatlık Kanununa açıkça aykırıdır. Avukatlık yetkisinin, bu sıfatı taşımayanlar tarafından kullanılmasının cezai yaptırımlar içerdiği, açıkça düzenlenmiş olmasına karşın, Yargıtay gibi bir kurumsallıktan yapılan bu açıklama, ciddi bir kaygının davetiyesidir. Kaldı ki, bu düzenleme sadece kanunen değil, hukuken de normatif olarak da doğru bir düzenlemedir.

Kanunun suç saydığı, hukuka da uygun olan bir düzenlemeye rağmen, mesleğimizin “uygun kişiler” tarafından da yapılacağına ilişkin bir “izin” mekanizmasının öngörülmüş olması, avukatlar için bu aşamada “kaygıyı” ifade edecektir. Ancak bilinmelidir ki, Yargıtay tarafından bu kaygının giderilmemesi, Baroların çok ciddi tepkilerinin haklı nedeni olmaya dönüşecektir.

Avukatlık mesleğinin, son yıllarda özellikle de iş alanlarının daraltılması ve “ikame edilebilir yeni meslekler (!) ihdası” suretiyle getirildiği nokta, bu türden yaklaşımlar karşısında şimdi hangi tehditlerle de karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

İstanbul Barosu olarak Yargıtay’dan ivedi olarak bir açıklama bekliyoruz. Asla kabul edemeyeceğimiz bu tümce karşısında Baro olarak alacağımız tavır, bu açıklama ile belirginleşecektir. Bu amaçla, İstanbul Barosu olarak Yargıtay Genel Sekreterliğine yazdığımız yazı ile başvuruda bulunarak cevabını da meslektaşlarımıza ulaştıracağız."

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI

TBB'DEN TEPKİ

Bildiride yer alan ibareye ilişkin Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'ndan da tepki geldi.

Feyzioğlu, "Hukuk ilkelerine ve yerleşik uygulamalara açıkça aykırılık teşkil ettiğinden dolayı asla kabul edilemez. Bu ifadeler bildirgeye ağır zarar vermiştir ve gerçekçi değildir, bir hukuk devletinde gerçekleşme ihtimali de yoktur." dedi. (hukukihaber.net)

 

 
İşte o metin;

hukukihaber.net

>> YARGIDA ŞEFFAFLIĞA İLİŞKİN İSTANBUL BİLDİRGESİ için tıklayınız