İstanbul Barosu seçimlerine günler kala adaylar arasındaki rekabet kızıştı. İstanbul Barosu’nun Genel Kurulu 22 Ekim 2016 Cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Oy kullanacak avukatların genel kurula katılarak imza atmaları gerekiyor. Seçim ise 23 Ekim 2016 Pazar günü aynı salonda olacak. Avukatların vereceği oylara göre, pazar günü İstanbul Barosu’nun yeni başkanı belirlenecek.

İşte bu kıran kırana seçim için, şu günlerde adliyelerde adayların posterleri ve seçim sloganları boy göstermeye başladı. Adaylar sosyal medyayı da aktif olarak kullanarak meslektaşlarına ulaşmaya çalışıyor.

İstanbul Barosu’nu yönetmeye talip olan 5 isim, projelerini anlattılar...

HAYALLERİN DEĞİL GENÇLERİN PEŞİNDE

Mehmet Durakoğlu (Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu): 1956, Sivas doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Sosyal Demokrasi Vakfı üyesi. 2004 yılından bu yana İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’nda görev yapıyor. Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun 10 kişilik Yönetim Kurulu üyeleri arasında 4 kadın avukat yer alıyor.

“Geçen dönem içerisinde avukatların sağlık sorununu çözdük. Şu an avukatlar yılda 120 bin TL’ye kadar sağlık güvencesine kavuşmuş vaziyette. Yılda sadece 250 liraya eşi ve çocuğunu da sistemin içerisine katabiliyor. 69 yaşını geçen meslektaşlarımıza maaş bağlamaya başladık. Şu anda 3 aylığı 1200 TL’ye geliyor. Baro binasını yeniliyoruz. Geçen dönem bir sosyal tesis açmıştık, bu dönem bir sosyal tesis daha açıyoruz. Avukatlar için servis hizmetini hayata geçirdik. Bakırköy Adliyesi karşısında baro kreşi açtık. Kadın avukatlar, duruşmaya girip gelip çocuklarını alıyorlar. Baro Dergisi’ni bir bilgi bankasında topladık. Bunları avukata internet ortamında sunabilecek noktaya geldik.

”AVUKATA HUKUK VERMEK“

Meslek içi eğitimi çok önemsedik. Bir genç avukatlar platformu kuracağız. Genç avukatlar platformunun amacı öncelikle barodaki karar mekanizmalarının içine onları katabilmek. Bir de genç meslektaşlarla baro arasındaki hiyerarşiyi kaldırmak istiyoruz. Hayallerin peşinde değiliz. Biz hiçbir zaman ev projesi yapmıyoruz. Bazıları böyle projeler yapmışlar. Biz avukata hukuk vermeye çalışıyoruz. İktidar yakını oldukları için, hukukun nereye gittiğini en azından yatarken, muhasebe yaparken bilenlerin bakış açıları içinde değiliz. Bunları geliştirebilirsek eğer, bir baronun yeni mezun genç bir meslektaşına vermesi gereken şeyleri başında verebiliriz. Onlara yeni olanaklar açabilirsek o olanaklardan yürümelerini sağlayabiliriz.”

‘AVUKATLIK BİZZAT MUHALİF OLMAKTIR’

ÖMER KAVİLİ:
1960, Malatya doğumlu. İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu. İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nin kurucusu ve 18 yıllık çalışanı. 

Ömer Kavili (Avukat Hakları Grubu): “Gençleri de yönetim mekanizmasına katacağız. ‘Avukatım, çalışmak istiyorum’ diyen herkese iş, görev vereceğiz. Onlara destek verip acemiliklerini atmalarını sağlayacağız. Uzun vadede yine kazanan Türkiye olacaktır. İstanbul Barosu sayı itibariyle en kalabalık, ancak kurumsallık itibariyle en zayıf baro. Çünkü baronun toplumla bağı yok. Toplumsal olaylarda tavır alması İstanbul Barosu’nun niteliğini belirleyecektir. Özellikle son zamanlarda yönetimler OHAL’le uyumlu, OHAL, bu hal, her halle yönetimle uyumlu bir çizgi izlemeye başladılar. Oysa avukatlık mesleğinin kendisi muhalif olmaktır. Bu muhaliflik imha etme anlamında değildir. Ortaya çıkan güç zehirlenmelerine karşı hak koruyuculuğu yapmak içindir. İstanbul Barosu yönetimi şu ana kadar bu konularda yetersiz kalmıştır.

HER GÖRÜŞ VAR’

“Toplumu ilgilendiren olaylarda hukuk ilkelerinden söz edeceğiz. Baronun yaptığı açıklama toplumu aydınlatıcı olacak. Toplumda hak arama bilincini arttıracağız. Bugüne kadar yapılan çalışmalar eksiktir, yetersizdir. Diğer gruplarda belli bir çizgeye yakın insanlar var. Ama bizde avukatların hepsi değişik değişik çizgiye sahipler. Ancak iş yaparken temel sloganımız hak çiğnetmemek. Çiğnenen hak varsa onu çıkıp tarihe not düşmek olacak. İstanbul Barosu olarak bir olaya el koyduğumuzda hukuksuzluk yapanlar gerçekten titreyecek. 18 yıl önce avukat hakları merkezini ilk kuranlardan biriyim. Ancak kesintisiz çalışan tek kişiyim. Yönetimler gelir geçer, Kavili hep orada kalır.”

‘BİRLİKTE ÜRETEREK SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ’

SEVERAL BALLIKAYA ÇELİK:
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Çağdaş Hukukçular Derneği kurucu üyesi. 18 kişilik yönetim kurulu listesinde 9 kadın avukat bulunuyor. Yönetim kurulu adayları arasında Pınar Selek’in babası Alp Selek de var.

Several Ballıkaya Çelik (Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar): “Bu seçimde tek kadın aday benim. Yönetimde tüm adaylarımızı kadın kotasıyla oluşturduk. Kadının temsili açısından değil, baronun demokratik işleyişini sağlamak amacıyla, birlikte yapan anlayışıyla giriyoruz seçime. İstanbul Barosu’nun 140 yıllık tarihinde hiç kadın başkan yok. 3 kadın başkan adayı olmuş. Erkek egemen baro anlayışını değiştirmek istiyoruz. Baromuz, avukatların çok büyük sorunlarına son derece uzakta. Bunları değiştirmek için de birlikte üreten bir anlayış gerekiyor. Avukatların sorunları var ama ülkenin içinde olduğu sorunlar da var.” 

‘İDEOLOJİK YAPIDA DEĞİLİZ’

“Hak gaspları, ihlalleri son derece yüksek. Baro sadece avukatların sorunlarıyla değil, hukukun genel sorunlarıyla da ilgili olmak zorunda. Hukukun üstünlüğünü korumak görevini yerine getirmediğini düşünüyoruz. Hukukun üstünlüğünü sağlamayı, insan hakları, avukatların sorunlarını gidermeye talibiz. Baroda yarattığımız çözüm hem meslektaşlarımız hem toplum açısından umut verici olacak. İstanbul barosunun konumunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gücü sayıyla ifade etmek için söylemiyorum. İstanbul barosunun çok önemli bir gücü var.”

‘ETKİN, TAM BAĞIMSIZ BİR BARO VAADEDİYORUZ’

ALİ RIZA KAPLAN: 1970, Zonguldak, Kilimli doğumlu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 15 kişilik Yönetim Kurulu üyeleri arasında 3 kadın avukat bulunuyor.

Alİ Rıza Kaplan (İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu): “Diyoruz ki, mesleğin sorunlarına öncelik veriyoruz. Avukat için hak, hukuk, adalet şiarıyla çalışma yapmayı taahhüt ediyoruz. Zira avukatın haklarının, yetkilerinin törpülendiği bir ortamda, vatandaşın hakkına ulaşması konusunda en birinci yardımcı olan avukatların, halkın özgürlüklerinin sınırlandırılması, haklarına ulaşamaması söz konusu. Bununla mücadelenin en etkin yolu kanun yaptırabilen bir barodur. Gerek millet, gerek kendi hak ve yetkilerini kullanabilmek için.”

HUKUKSUZLUĞA MÜDAHALE

“Etkin, tam bağımsız, yürütme ve yasama organından ve yargının diğer unsurlarından tam bağımsız bir baro vaat ediyoruz. Demokratik ve hukuki usullerle haklarımıza uluşmak için her türlü sivil itaatsizlik eylemlerini yapmaya, halkın hukukuna, özgürlüklerine yürütme organı tarafından yapılacak hukuksuz müdahalelere anında kuracağımız merkezlerle müdahalede bulunmayı taahhüt ediyoruz.”

GENÇ, DİNAMİK, MİLLİYETÇİ

“İlk işlerden birisi, 10 yılın üstündeki arkadaşlarımızı CMK listesinden sileceğiz ki genç meslektaşlarımız CMK servisinde daha etkin yer alabilsin ve para kazanabilsin. İstanbul Barosu’nun yıllardan beri aynı zihniyetteki, aynı sosyal görüşe mensup meslektaşlarımız yönetiyorlar. Son 6-7 yıldır bir yönetsel yorgunluk sezinliyoruz. Hiçbir şey yapmıyorlar. Bu da onlarda uzun yıllardır o koltuklarda oturmaktan yönetsel bir yorgunluk meydana getirmiştir. Bunun aşılması için genç, aktif, dinamik milliyetçi avukatlara ihtiyaç vardır.”

GEÇEN SEÇİMİN SONUÇLARI

2014 yılındaki genel kurulda, 32 bin 191 avukat oy kullanmıştı. Ümit Kocasakal’ın en yakın rakibine 11 bin 580 oy fark attığı seçimin sonucu şöyle olmuştu: 

- Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Ümit Kocasakal: 14435 oy. Yüzde 65.84

- Hukukun Üstünlüğü Platformu Abdullah Arar: 2855 oy Yüzde 13.02

- Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu Yıldız İmrek ve Ercan Kanar: 1763 oy. Yüzde 8.04

- Milliyetçi Avukatlar Grubu Ali Rıza Kaplan: 1502 oy. Yüzde 6.85

- Çağdaş Avukatlar Grubu Ayhan Erdoğan: 1369 oy. Yüzde 6.24

SLOGANLAR

- Several Ballıkaya Çelik (Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu): Biz varız, birlikte yaparız

- Mehmet Sarı (Hukukun Üstünlüğü Platformu): Birlikte yöneteceğiz, birlikte başaracağız

- Mehmet Durakoğlu (Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu): Kaldığımız yerden devam

- Ali Rıza Kaplan (İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu): Adaletin peşinde İMAG’da birliğe

- Ömer Kavili (Avukat Hakları Grubu): Sen başkasına oy verirsin, duruşmana Kavili gelir.


Eyüp SERBEST / Hürriyet