Törene, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Hadi Salihoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,  İstanbul Barosu TBB Delegeleri, Baro Meclisi Divanı, Disiplin ve Denetleme Kurulu Başkan ve Üyeleri, Komisyon ve Merkezlerin başkan ve yürütme kurulu üyeleri katıldı.

Tören İstanbul Barosu binasının kısa öyküsün içeren bir video gösterisi ile başladı.

Törenin açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, bugün bir grup avukatın baroya katkı sağlamak amacıyla örgütlü güçlerinden cesarete alarak, kurdukları yardımlaşma sandığı kanalıyla baroya bir bina kazandırmanın öyküsünün yaşandığını söyledi. Durakoğlu şöyle devam etti: “Biz sadece yıkıp onu yeniden yaptık. Onu yeniden yaparken de istedik ki hem o eskilerin deyimiyle MEHABET’li bir eser ortaya çıksın, hem de yurt dışında gördüğümüz ihtişamlı baro binalarına benzer bir binayı da biz yaptık diyelim.  Biz bugünkü yönetim olarak bu binanın sadece bu şekliyle ortaya çıkmasına neden olduk ama her şey 2011 yılında Başkan Ümit Kocasakal’ın ‘bu binayı yıkalım artık’ demesiyle başladı. Hocam bu işi birlikte yaptık birlikte devam edelim”.

Başkan Durakoğlu, Ümit Kocasakalı sahneye davet etti. Önce Kocasakal’a plaketini verdi, kalan plaketleri de birlikte dağıttılar.

Plaket verilenler şöyle: Av. Prof. Dr. Ümit Kocasakal, Av. Prof. Dr Metin Feyzioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Önceki Başkanı Dr. Kadir Topbaş (gelemedi), Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Av. Hüseyin rahmi Ekşi, Av. Osman Şentürk, Av. Hüseyin Özbek, Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, Av. Necmi Şimşek, Av. Sevgi Barutuçu, Av. Şahin Erol, Av. Süreyya Turan, Av. Cengiz Yaka, Av. Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu, Av. Ufuk Özkap (gelemedi), Av. Ayşe Füsun Dikmenli, Av. Turgay Demirci, Av. Özlem Aksungar, Av. İsmail Altay, Av. Başar Yaltı (gelemedi), Av. İsmail Gömlekli, Av. Muazzez Yılmaz, Av. Ali Gürbüz, Av. Hasan Kılıç, EMKA Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Karaduman, İnş. Yük. Müh. Engin Alkan, Mimarlar Halil Onur, Erol Kuzubaşoğlu, Murat Kuzgun, Av. Kazım Kolcuoğlu (plaketi oğlu Umut Kolcuoğlu’na verildi), ve Av. Mehmet Durakoğlu.

Plaket töreninden sonra İstanbul Barosu Önceki Başkanı Av. Prof. Dr. Ümit Kocasakal kısa bir konuşma yaptı. Kocasakal şunları söyledi: “Bu bina onun, bunun, şunun eseri değildir. Kolektif bir iradenin ürünüdür, içinde herkesin emeği vardır. Önemli olan kimin yaptığı değil, bir eserin ortaya çıkmış olmasıdır. Binalar önemlidir. Eski binada burada yine toplantı salonu vardı. Depreme dayanıksız bu binada bir deprem olursa ne yaparız telaşına düştük. Ve yenilenmesine karar verdik. Bir deprem olduğunda ayakta kalacak binalardan biri her zaman ayakta kalmış olan İstanbul Barosu gibi bu binadır.  Saraylar, köşkler binalar hepsi önemli ancak, içinde hukuk ve adalet olması lazım. Bu bina her zaman hukuk üretmeye, adalet üretmeye devam edecek. Bunu yaparken hiçbir taraf ve yandaşlık olmaksızın herkes için hukuku savunmaya da devam edecektir”.

Kocasakal’ın konuşmasından sonra tüm plaket alanlar ve konuklar sahneye davet edildi. Bu tarihi anda önlerine gerilen kırmızı kurdeleyi keserek binanın resmen hizmete açılmasını gerçekleştirdiler. Yeni binamızın hizmete açılış töreni kokteylle sona erdi.

hukukihaber.net