Kuruluşu 1870’lerin yılların sonuna dayanan ve üye sayısı itibari ile dünyanın ikinci büyüğü olan İstanbul Barosu’nda 35 bini aşkın avukat iki yıl süresince görev yapacak yönetimi oylayacak. Mevcut Başkan Ümit Kocakasal’ın yanı sıra, Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan adayı Avukat Ayhan Erdoğan, Hukukun Üstünlüğü Platformu adına aday olan Av. Abdullah Arar, ve ÖDAV adına eş başkanları Av. Kanar ve Av. İmrek yarışacak.

'HALKIN HAK ARAMA TEMSİLCİSİYİZ'

Seçim süreci ile ilgili açıklama yapan Av. Kanar ve Av. İmrek, “Adalet ve barışın hayati önem taşıdığı bir dönemeçte İstanbul Barosu genel kurulunu yapıyoruz”  vurgusu yaptı. Açıklamada “Halkın hak arama mücadelesinin temsilcisi avukatların; hukukun, yargının ve baronun demokratik değişim mücadelesine katkıda bulunması gerektiğini düşünüyoruz. İşçi katliamları, kadın ve LGBTİ cinayetleri, polis şiddetiyle sokak infazları olağan hale gelmiştir ve yargıda cezasızlık politikası hakimdir.  İşçilerin ve kadınların adalet talebini, halkın kapitalist talana, kentsel dönüşüme, HESler, inşaatlarla betonlaştırma ve nükleer santral benzeri yollarla doğa katliamlarına, yaşam alanlarının yok edilmesine karşı mücadelesini, özgürlükçü-emekten-ezilen halklardan yana, dinci faşizme karşı özgürlükçü laiklik mücadelesini önemsiyoruz” denildi.

'HEM İÇ HEM BÖLGESEL BARIŞ'

“ÖDAV olarak hem toplumsal iç barışı ve hem de Ortadoğu başta olmak üzere halkların barış hakkını savunuyoruz” denilen açıklamada “Anadilde eğitim ve anadilde savunma hakkı, kendi kendini yönetme hakkı gibi, halkların tam hak eşitliği temelinde Kürt sorununun demokratik çözümü yönünde hukuk üretimi kalıcı barışın temeli olacaktır. Suriye ve Irak’ta, Kobane’de mezhepçi ve ırkçı bir savaş, milyonlarca insanı mülteci haline getirmiş, yüzbinlerce insan katledilmiştir” vurgusu öne çıktı.

'MEVCUT YÖNETİM TEKÇİ'

Mevcut yönetimi ‘tekçi’ olmakla suçlayan eş başkanlar “Tekçiliğe ve ataerkilliğe karşı eşbaşkanlık sistemini, yönetimin kolektif kararlarla yürütülmesini, baro merkez ve komisyonlarının özerk çalışması ile, meslektaşların baro politikalarında etkin hale gelmesini savunuyoruz. Kadın meslektaşlarımızın cinsiyetçi şiddete maruz kalmaları halinde özgün disiplin kuralları ve meslek etik ilkeleri getirilmesini, barolar üzerindeki bakanlık ve TBB vesayetinin de kaldırılmasını savunuyoruz” denildi.

YÖNETİME ADAY İSİMLER

ÖDAV’ın yönetim kurulu listesinde kadın çoğunluğunun yanı sıra LGBT avukatı Fırat Söyle de yer alıyor. Delegasyonda ÇAG adına geçen dönem başkan adayı olan Filiz Kerestecioğlu, bir önceki dönem KAV adına aday olan Mustafa Kemal Güngör, CHP Kağıthane İlçe Başkanı Zeynel Öztürk, Dink Davası avukatlarından Fethiye Çetin ve Bahri Bayram Belen, adları insan hakları davalarından bilinen Mihriban Kırdök ve Eren Keskin, Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli, İstanbul İHD Şube Başkanı Abdulbaki Boğa ve Eşber Yağmurdereli de yer alıyor.

İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNDEN GELİYORLAR

Yıldız İmrek: 1964’te dünyaya gelen İmrek, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Emek Partisi Malatya İl Başkanlığı yapan İmrek, sonra da bu partiden belediye başkanı ve milletvekili adayı oldu. İHD’de görev yapan İmrek, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de şube kurucuları arasında yer aldı. İmrek, 2004 yılında da Malatya Barosu yönetim kurulunda görev yaptı.

Ercan Kanar: 1950’de Gaziantep’te doğan Kanar, 1969’da Türkiye İşçi Partisi’ne katıldı, Filistin’e giderek İsrail’e karşı savaştı, 1971 yılında Dev-Genç yöneticiliği nedeniyle tutuklanıp dört yıl cezaevinde yattı. Bir süre sendikacılık yaptıktan sonra Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirerek, avukatlığa başladı. İHD’de uzun dönem yöneticilik yapan Kanar. ÇHD’nin de kurucuları arasında yer aldı. Kanar, çok sayıda hukuk dergisini de çıkardı.