Mesut Hasan BENLİ

ANKARA - Anayasa değişikliğiyle yapısı değişen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) hakim ve savcılar arasından çelicek üyeler için aday başvurusu başvurusu bugün sona eriyor. Akşam saatlerine kadar 200’e yakın hakim ve savcının HSYK üyeliğine aday olması bekleniyor. Peki HSYK’ya bu yoğun ilgi neden? HSYK üyesi olarak seçilen hakim ve savcı daha üst bir satü elde ederken daha çok ‘gelir’, elde edecek. HSYK üyesi olanlar ‘dokunulmazlık’ zırhına sahip olurken ciddi hak ve yetkiler kazanacak ve Yargıtay ve Danıştay’daki Daire Başkanları’yla aynı statüye sahip olacak.

HSYK üyeliğine aday olanlar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) propaganda yasağı koyduğu için neden aday olduklarına ilişkin kapsamlı açıklamalar yapmaktan kaçınırken Demokrat Yargı’nın desteklediği adaylar arasında yer alan Diyarbakır Hakimi Faruk Özsu seçimlere ilginin bu kadar yüksek olmasını şu şekilde açıklıyor: “HSYK üyeliği bizim meslek için zirvedir. Bir çok kişi o yarışta kendisini görmek ister. Hepimizin tepesi, hepimiz adına karar veren bir kurul olan HSYK adaylığı için isimlerin geçilmesi çok anlamlı olarak görülüyor.”

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve dün kamuoyuna açıklanan HSYK Kanun Taslağı, HSYK üyeliğini cazip kılan çok sayıda düzenleme içeriyor. Taslağa göre, Kurul’un seçimle gelen üyeleri Yargıtay daire başkanı için ilgili mevzuatda öngörülen tüm mali ve sosyal haklardan aynen yararlanacak.

Mevcut HSYK’da kurul üyelerine, yüksek hakimlik tazminatından ayrı olarak 6 bin 500 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu orta çıkan miktarda aylık ek tazminat ödeniyordu. Yeni HSYK’da ise kurul üyelerine, 30 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek. 1. sınıfa ayrılan hakim ve savcılar ortalama 4 bin 500 TL maaş alıyor. 1. sınıf hakim ve savcıların ortalama maaşı ise 5 bin liranın üzerinde. Taslaktaki ek gösterge hesaba katıldığında, HSYK üyeleri yaklaşık 7 bin TL maaş alacak. Bu da maaşlarda 2 bin TL’lik bir artış anlamına geliyor.

HSYK üyeler hakkındaki disiplin soruşturması ve kovuşturma süreci de hakim ve savvcılarınkinden farklı olacak. Taslağa göre, Kurul üyelerine seçilmeden önceki eylemlerinden dolayı açılan disiplin soruşturma veya kovuşturmaları Kurul tarafından, karara bağlanacak.

Taslakta HSYK üyeleri için yapılan önemli ayrıcalıklardan biri de üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanacak olmaları. Üyeler, Kişisel suçlarda da Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda yargılanacaklar. Mevzuata göre Başbakan ve Bakanlar görev suçlarında Yüce Divanda yargılanıyor. bildirilecek.

Seçilecek üyeler ayrıca görev yaptıkları taşra kentlerinden Ankara’ya gelecekler. HSYK’nın kurumsal bir yapıya dönüştürülmesi, kendi bütçesi ve sekreteryasının kurulacak olması nedeniyle üyelerin lojmana geçmesi ihtimali de yüksek. Danıştay ve Yargıtay’dan gelen üyeler zaten kendi kurumlarının lojmanlarında kalıyor. Diğer üyelerin de eşit hale gelebilmesi için düzenleme yapılabilecek.

17 Ekim’de sandık kurulacak
2-3 Ekim tarihlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sdaylık başvurularını inceleyecek ve ilan edecek. 4-5 Ekim tarihlerinde aday listelerine yapılacak itirazlar değerlendirilecek. 6 Ekim Çarşamba günü YSK Aday listesine yapılan itirazlar incelenecek. 7 Ekim günü aday listesine yapılan itirazlar sonuçlandırılacak ve kesin liste www.ysk.gov.tr adresinden ilan edilecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin aday listesini ilân ettiği tarihten sonraki ikinci pazar günü yani 17 Ekimde her ilde, İl Seçim Kurulu’nun yönetim ve denetimi altında yapılacak seçimlerde, o ilde ve ilçelerinde görev yapan hâkim ve savcılar oy kullanacak. İl seçim kurulları o ilde oy kullanacak hâkim ve savcıların sayısına göre sandık kurulları oluşturacak. Sandık kurullarının işlem, tedbir ve kararlarına karşı yapılan şikâyet ve itirazlar il seçim kurulunca karara bağlanacak. Anayasa değişikliğine ve YSK’nın seçimlere ilişkin genelgesine göre adaylar propaganda yapamayacak. Seçimlerde en çok oy alan adayların ilk 7’si asıl, sonraki 4’ü de yedek üye seçilmiş olacak. (Radikal)