CHP'li Yılmaz ile MHP'li Bal, ataması yapılmadığı için intihar eden hakim Didem Yaylalı'yı örnek vererek 'Hakimlik sınavını kazandıkları halde HSYK’ca mesleğe kabul edilmeyenlere yeni sınav hakkı' düzenlemesine tepki gösterdi ve "Bir kişi için mi kanun çıkarılıyor?" diye sordu.

Tepkiler üzerine HSYK 3. Dairesi'nce, sınavı kazandıkları halde mesleğe kabulleri yapılmayanlara yeniden sınav hakkı getirildiğini belirten Adalet Bakanı bekir bozdağ, "325 kişi hakimlik stajı sonrası yazılı sınava giriyor, 324'ü sınavı geçiyor. Sadece bir kadın hakim adayı sınavda başarılı olduğu halde HSYK 3. Daire’ce mesleğe kabul edilmemiştir. Bu düzenleme ile bu kadın hakim adayına yeniden sınav hakkı veriliyor” dedi.

Bakan Bozdağ'ın bahsettiği hakim adayı Ayşegül Ekim, Habertürk'e konuşmuş, "Sınavda kurban seçildim. Mağduriyetimi ilettim. Onlar da sağ olsunler elimizden tuttular" sözleriyle anlatmıştı.

BAKAN BOZDAĞ: YENİ SINAV HAKKI VERİLİYOR

Adalet Bakanı Bozdağ yaptığı açıklamada hakim ve savcılara 14 Şubat 2005 tarihinden bugüne kadar verilen 302 uyarma, 92 aylıktan kesme, 295 kınama, 100 kademe ilerleme durdurma, 27 derece yükselmeyi durdurma, 144 yer değiştirme, 59 meslekten çıkarma cezasının af kapsamında olduğunu belirtti. Bakan Bozdağ, ayrıca HSYK 3. Dairesi tarafından sınavı kazandıkları halde mesleğe kabul edilmeyenlere tekrar sınav hakkı getirildiğini ifade ederek; "325 kişi hakimlik stajı sonrası yazılı sınava giriyor, 324'ü sınavı geçiyor. Bir tane kadın hakim adayı sınavda kalıyor. Teklifle ona yeni bir sınav hakkı veriliyor" diye konuştu.

Bekir Bozdağ: Kanundan 1 değil 2 hakim adayımız yararlanacak
 
"İki tane bu durumda olan adayımız var. Bir kişilerden biri Türkiye Adalet Akademisi'nce  dönem sonu yazılı sınavı yapılıyor. TAA'daki sınava 325 kişi giriyor.  324 kişi başarılı oluyor, 1'i başarılı gösterilmiyor ve başarılı olmuyor. Orada bir kişi var. Bu bir kadın adayımıza tekrar sınav hakkı verilecek. Sınavda başarılı olması halinde HSYK 3. Daire mesleğe kabulünü görüşüp yapacak. Düzenlemeden 1 değil 2 hakim adayı yararlanacak."

Bakan Bozdağ, iki hakim adayının ismini ise açıklamazken, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "Kanunlarımızda kişiye özel bir durum yok. Bu maddeler sayıya bakılmaksızın 1 kişi de olsa 30 kişi de olsa yapılan maddelerdir. 1 kişinin olması o normu özel hale getirmez. Önemli olan o haksızlığın giderilmesidir" dedi.


>> Yargı Paketindeki 'Özel' Ayrıntı

>> Adli Yıl Açılış Törenleri Kaldırıldı!

>> Bozdağ: HSYK'nın yapısını değiştirelim