İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen çalışmanın açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkan Vekili Av. Mustafa Çetin, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu’nun Baro’nun en aktif çalışan komisyonlarından biri olduğunu ifade ederek her hafta düzenli olarak gerçekleştirdikleri toplantılarda bu alandaki tartışmalı Yargıtay kararlarını veya görüşleri değerlendirdiklerini ve İzmir Barosu internet sitesinde yayınladıklarını söyledi. İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu’nun, İş Hukuku’nda zorunlu dava şartı olan arabuluculuk tasarısı henüz yasalaşmadan tasarıya ilişkin eleştirilerini raporlaştırdığını ve bu rapor doğrultusunda zaman aşımı sürelerinin iki yıldan beş yıla çıkarıldığını ifade etti. Av. Mustafa Çetin komisyonun iş davalarında zorunlu arabuluculuğun dava şartı olmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna dair çalışmalar yaptığını ve bu çalışmalar ile örnek dilekçenin şu anda İzmir Barosu’nun internet sayfasında yayınlandığını sözlerine ekledi.


Etkinliğin ilk oturumunun başkanlığını İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Nagihan Türkel yaptı.  İlk oturumda “Haklı Fesih - Geçerli Fesih” başlıklı sunumu gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Alp, İstanbul’da, Kocaeli’nde, Eskişehir’de iş hukuku ile ilgili etkinlikler düzenlenirken İzmir’de bir etkinliğin olmamasının bir eksiklik olduğunu söyleyerek “İzmir Barosu son yedi yıldır bu eksikliği İzmir hatta Türkiye açısından gayet güzel doldurdu” dedi. İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu üyesi Av. Tacettin Çolak “İşçilik Alacaklarının Hesaplanması" başlığı altında yaptığı sunumunda kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı gibi bir iş davasında sık karşılaşılan alacak kalemleri ile ilgili pratik bilgiler verdi. İlk oturumda konuşmacılara teşekkür belgelerini İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gonca Arkoç verdi.


Çalışmanın ikinci gün gerçekleşen ilk oturumun başkanlığını İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Hülya Yılmaz gerçekleştirdi. “Son Değişikliklerle, Zorunlu Arabuluculuk ve İşe İade Davaları” başlıklı sunumu gerçekleştiren Karşıyaka 2. İş Mahkemesi Yargıcı Uğur Erçetin, arabuluculukla ilgili genel kavramlardan başlayarak iş hukukunda zorunlu arabuluculuk diye de tabir edilen dava şartı olan arabuluculuğun kapsamını anlattı. “Zorunlu Arabuluculuk Görüşmeleri, Tutanakların Düzenlenmesi ve Geçerliliği” başlıklı sunumu gerçekleştiren İzmir Barosu üyesi Av. Şerife Özcan Tekeli ise arabuluculuk sürecinin hazırlık, toplantı-aşamalar ve kapanış- sonuç olmak üzere üç aşamadan oluştuğunu ifade ederek bu aşamaları detaylı olarak anlattı.
                                                                                                       

Çalışmanın son oturumunun başkanlığını İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu üyesi Av. Olcay Hepdemirgil yaptı. Son oturumda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi Başkanı Yargıç Ayşe Yeşim Akçelik “İş Yargısında İstinaf Kanun Yolu” başlıklı sunumu yaparken, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi Başkanı Yargıç Şahin Çil ise “Yargıtay ve İstinaf Mahkemeleri Kararları Işığında Fazla Çalışma” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. 


Çalışma, İzmir Barosu Başkan Vekili Av. Mustafa Çetin’in konuşmacılara teşekkür belgelerini vermesiyle sona erdi.
 

hukukihaber.net