Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan BES İstanbul 2 No'lu Şube üyesi avukatlar adına yapılan açıklamada, hükümetten, avukatlık mesleğini kamu adına yürüten avukatların hatırlanması ve ayrımcılığa son verilerek, özlük haklarının iyileştirilmesi istendi.

Hakim ve savcıların maaşlarında iyileştirme yapılacağının duyurulduğu ve bununla ilgili yasa teklifinin önümüzdeki günlerde görüşüleceği hatırlatılan açıklamada, "Bu yasa teklifi, eksik ve yetersizdir. Yargı hizmetleri, hakim ve savcılardan ibaret görülmüş, yaklaşık 55 bin yargı emekçisi görmezden gelinmiş, aynı zamanda, yargının üç unsurundan biri olan savunmayı, kamu adına temsil eden kamu avukatları, yine unutulmuş yok sayılmıştır" denildi.

>> Hakim ve savcıların maaşlarına seyyanen 1155 TL zam

Açıklamada, kamu avukatlarının maaşlarının alt sınırının net 5 bin, emeklilik maaşının da en az 3 bin 500 liraya çıkarılması talep edildi.


Adliye Çalışanlarından Maaş Zammı Tepkisi
 
İzmir'de Büro Emekçileri Sendikası (BES) Karşıyaka Adliye İş Yeri Temsilciliği üyesi bir grup adliye çalışanı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan sadece hakim ve savcılara yapılan 1155 liralık zammı protesto etti.




İzmir'de Büro Emekçileri Sendikası (BES) Karşıyaka Adliye İş Yeri Temsilciliği üyesi bir grup adliye çalışanı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan sadece hakim ve savcılara yapılan 1155 liralık zammı protesto etti. Adliye çalışanları, başta yargı çalışanlarının aylıklarında iyileştirme yapılmasını olmak üzere mağduriyetlerine son verilmesini talep etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan sadece hakim ve savcılara yapılacak 1155 liralık zammı protesto etmek için BES Karşıyaka Adliye İş Yeri Temsilciliği üyesi bir grup, bugün saat 12.30 sıralarında, Karşıyaka Adliye Sarayı önünde bir araya geldi. adliyeler saray, biz köle değiliz, birleşe birleşe kazanacağız ve kapı kulu değil, emekçiyiz sloganları atan adliye çalışanları adına basına açıklamasını BES İş Yeri Temsilcisi Fatma Arslan yaptı. Hükümet ve Memur- Sen arasında 2013 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesini hatırlatan Arslan, Net 123 liralık maaş zammı, daha yılın ilk yarısında açıklanan enflasyon rakamlarının altında kalmıştır. Ağustos ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 10'lara dayanmış bulunmaktadır. HSYK seçimleriyle birlikte, hakim ve savcıların maaşlarında brüt 110 lira civarında zam yapılacağı, koşullarının iyileştirileceği açıklandı. Ardından 38 milletvekilinin, Hakimler Savcılar Kanunu ile bazı KHK'de değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM'yi sunuldu. Yasa teklifi, HSYK seçimlerinden dört gün sonra, 14 Ekim'de görüşülecek. Bu yasa teklifi eksik ve yetersizdir. Yargı hizmetleri Hakim ve Savcılardan ibaret görülmüş, yaklaşık 55 bin yargı emekçisi görmezden gelinmiştir. Aynı zamanda yargının üç unsurundan biri savunmayı, kamu adına temsil eden kamu avukatları da yine unutulmuş, yok sayılmıştır. Yargı emekçilerini görmezden elemezsiniz. En belirli ve acilen çözülmesi gereken sorunlarımız en kısa sürede ele alınmalı ve çözüm yolları bulunmalıdır dedi. Basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri balonları patlatan adliye çalışanları, eyleme son verdi.


BES’TEN, HAKİM VE SAVCI ZAMMI İSTEĞİNE TEPKİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) adıyaman Şube Başkanlığı 55 bin yargı emekçisinin görmezden gelindiğini ileri sürdü.



BES Adıyaman İl Başkanı Abdurrahman Kılavuz, “Hükümeti, Yargının, üç temel unsurundan biri olan avukatlık mesleğini, kamu adına yürüten kamu avukatlarını hatırlamaya; ayrımcılığa son vererek, özlük haklarını iyileştirmeye çağırıyoruz" dedi.

Kılavuz, HSYK seçimleriyle birlikte, hakim ve savcıların maaşlarında brüt bin 100 TL civarında zam yapılacağı ve koşullarının iyileştirileceğinin açıklandığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Ardından, 38 milletvekilinin, hakimler ve savcılar kanunu ile bazı KHK’de değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM’ye sunuldu. Yasa teklifi, HSYK seçimlerinden 4 gün sonra, 14 Ekimde görüşülecek.

Bu yasa teklifi, eksik ve yetersizdir. Yargı hizmetleri hakim ve Savcılardan ibaret görülmüş, yaklaşık 55 bin yargı emekçisi görmezden gelinmiş, aynı zamanda, yargının 3 unsurundan biri olan savunmayı, kamu adına temsil eden kamu avukatları, yine unutulmuş, yok sayılmıştır.

Türkiye’de 5 bin civarındaki kamu avukatı, yargıdaki toplam dava ve icra takiplerinin yüzde 50’sinde, savunma görevini üstlenmiştir. Milyonlarca liralık davaların sorumluluğu ile bakanlıklar adına vekalet görevini yürüterek, ağır iş yükü altında çalışan kamu avukatlarının koşulları, her geçen gün daha da kötüleşmektedir. Ayrıca, yargı faaliyetinin yükünü birlikte omuzlayan diğer yargı çalışanlarının aylıklarında da iyileştirme yapılmasını; kamu kurumlarının hukuk birimlerinde çalışan personele vekalet ücretinden pay verilmesi uygulamasının yeniden başlatılmasını, yaratılan mağduriyete son verilmesini talep ediyoruz.

Maliye bakanını göreve, hükümeti, yasa teklifini, taleplerimizi içerecek şekilde hükümet tasarısı olarak düzenleyerek, TBMM’ye sunmaya ve 14 Ekimde yasallaştırmaya çağırıyoruz.

Taleplerimizin arkasındayız. Adalet sağlanana kadar, mücadelede kararlıyız.”