Kamu kurum ve kuruluşlarını adli ve idari yargıda, icra mercileri ve hakemler nezdinde vekil sıfatıyla doğrudan temsil yetkisini haiz olan avukat ve hukuk müşavirleri, idarelerin hukuk hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili sorumlulukları yerine getirmekte. Devlet Personel Başkanlığınca yayınlanan Kamuda İstihdam Edilen Memur Personelin Hizmet Sınıfları İtibarıyla Dağılımında, avukatlık hizmetleri sınıfında görevli toplam personel sayısı 4.922 olarak açıklandı.

Avukatlık mesleğinden adli ve idari yargıya hakim-savcı alımlarının başlamasıyla birlikte, özellikle kamuda görevli avukat ve hukuk müşavirleri hakimlik-savcılık kadrolarına atanmak için yoğun bir gayret gösteriyor. Öyle ki, son üç senede yapılan hakimlik-savcılık sınavlarında, avukatlar arasından başarılı olanların önemli bir kısmını kamuda görevli hukukçular oluşuyor.

24 Aralık 2016 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan avukat-adli yargı hakim ve savcı adaylığı ve avukat-idari yargı hakim adaylığı yazılı yarışma sınavında başarılı olan adayların mülakat sonuçları incelendiğinde, kazananlar arasında 100'ün üzerinde kamu avukatı bulunuyor. Daha önceki sınavlarda da kamu avukatlığından ayrılanların sayısı 100'ün üzerinde idi. Bu durum, Maliye Bakanlığı (BAHUM) başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş hukukçularının Adalet Bakanlığı'nda istihdamına ve kamu kurumlarının avukat kadrolarının boşalmasına neden olmakta.

Kamu avukatlarının hakimlik ve savcılık mesleğine geçmelerindeki en önemli etken kuşkusuz, özlük haklarındaki farklılıklar. Zira bir kamu avukatı, hakim veya savcı olduğunda mevcut maaşının iki katını alıyor. 15 senelik hizmeti bulunan 1. derece 1. sınıfa ayrılan hakim ve savcı maaşı 8.672,80 TL iken 15 senelik hizmeti bulunan bir kamu avukatının maaşı ise 3.943,29 TL. Ayrıca hakim-savcı ve bu meslekten sayılanlardan birinci sınıf olanların maaşlarının 13.500 TL'ye çıkacağına dair haberler, kamuda görevli avukat, hukuk müşavirleri hatta birinci hukuk müşavirlerinin dahi hakimlik-savcılık mesleklerine meyletmelerine sebep oluyor..

Maliye Bakanlığı (BAHUM) başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının doğrudan etkilendiği bu durumun çözümünün, kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ile son bulacağını düşünmekteyiz.


Kaynak: memurlar.net