İstiklal Caddesi'nde toplanan 500 avukat cübbeleriyle yürüdü. 'Hukukun üstünlüğü kafeslenemez' yazılı pankart açan avukatlar, darbe girişimleri ile hâkim ve savcılara yönelik baskıları protesto etti. Meslektaşları adına konuşan Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Ayhan Gültekin, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan'da olduğu gibi, Susurluk, Ergenekon ve çeteler yüzünden acılar çekmeye devam ettiklerini söyledi. Göstere göstere kafes planları yapıldığını anlatan Gültekin, devlet sırrı denilerek suçluların korunamayacağını, seçimle gelenlerin anti- demokratik yollarla engellenemeyeceğini kaydetti.

Kirli planları soruşturan savcı ve hakimlerin engellenmesine yönelik girişimlere karşı çıkan Avukat Gültekin, "Hukukun üstünlüğü, siyasal çıkarlara alet edilemez. Masumiyet karinesi dokunulmazlık değildir. Yargılama, suçlunun cezalandırılması ve suçsuzun da aklanması demektir. Hukuku dolanarak dokunulmazlık isteyenlerin talepleri kabul edilemez. Hiçbir planın gizli kalmadığının altını çizerek herkesi hukuka saygılı olmaya davet ediyoruz." dedi.

Mizan Hukukçular Derneği Başkanı Gökhan Bozkurt ise her görüşten avukatın bu eylemde yer almasının hukuk adına sevindirici olduğunu belirtti. Herkesin ortak değeri olan demokrasinin etki altına alınmaması için böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini söyleyen Bozkurt, millet iradesine saygı duyulmasını istedi.

Eyleme, Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, Demokrat Hukukçular Derneği, Genç Siviller, Savunma Avukatları Derneği, Tüm Hukukçular Derneği, Yargıda Reform Grubu'nun aralarında olduğu 16 hukuk derneği katıldı. Bunun yanı sıra akademisyenler Prof. Hüseyin Hatemi, Doç. Dr. Yücel Sayman, Doç. Dr. Mustafa Şentop, tanınmış avukatlardan Kezban Hatemi, Kemal Aytaç, Mert-Er Karagülle, Muhittin Köylüoğlu, Necati Ceylan, Dr. Ümit Kardaş, Satılmış Şahin ve 12 Eylül darbesiyle ilgili dava açmak istediği için görevinden uzaklaştırılan emekli Savcı Sacit Kayasu da imzaları ile destek verdi.

ZAMAN