İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Nuh Hüseyin Köse, Hukukihaber.net’e önemli açıklamalarda bulundu.  İşte Köse’nin açıklamalarından oluşan satır başları;

‘PARTİ ÜYESİ KİŞİLER VARDI’ 

Geçmiş kalınmış bir karar. ÖSYM bu sınavda kopya çekildiğini gerekçelerini ortaya koyarak zaten iptal kararı vermişti. Ama idari mahkemesi ilginç bir kararla bu kararın uygulanmasına engel oldu, yanlıştı. Kamuoyunda hem yargıyı, hem de o zamanki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile hükümeti yıprattı. Ama o dönem hükümet çok güçlü olduğu için kimse umursamadı. Söz konusu sınav neticesinde hâkim olanların içinde parti üyesi olan kişiler vardı. 

‘SİYASİ SIKINTILAR...’

Baktılar ki; kendi yandaşları kazanamıyor. ‘Avukatlara ayrı bir sınav yapacağız’ dediler. Yazılı sınav ortalaması otomatik olarak aşağıya indi. Normalde genel hukuk bilgisi zayıf olan insanları aldılar. Burada siyasi bir sıkıntı var ama hukuksal olarak normal gözüküyor. 

AVUKATLIK YAPTIKLARI YERLERDE ŞİMDİ YARGIÇ OLDULAR!

Ben İstanbul’a mesleğe başladıktan 10 yıl sonra geldim. Ben de en erken gelenlerden biriyim. Bizim meslekte önce farklı 5 bölge çalışılır, sonra hak ederek İstanbul ya da diğer büyükşehirlerde çalışılır. O dönemlerde alınan kişiler paraşütle indiler. Bu şekilde çok insan var. Parti yöneticisi olan avukatlar, daha önce avukatlık yaptıkları yerlerde, şimdi yargıçlık yapıyorlar. 

ADALET BAKANLIĞI MÜLAKATI İPTAL ETMELİYDİ

Yazılı sınavları şaibeli olan hatta yazılı sınavları iptal edilen bu şahısların mülakatlarını sırf şaibe var diye Adalet Bakanlığı’nın iptal etmesi gerekiyordu. Ama şaibeye rağmen mülakatı kazandırdılar. Madem sınavları şaibeli akılları başına yeni mi geldi.

ÖNCE HSYK TARAFSIZLAŞTIRILMALI!

Yargıyı normalleştirmek için bundan sonra yapılacak tek iş mesleğe alımı HSYK yapmalıdır. Ama öncelikle HSYK’nın tarafsızlaştırılması lazımdır. Bunun içinde yapılması gereken şey; TBMM üye tam sayısının 4/3’ünün çoğunluğuyla HSYK üyeleri seçilmelidir. Yani tüm partilerin üzerinde uzlaştığı isimler, HSYK üyesi olmalıdır. Partizanlıkları olan kişiler bu kurulda yer almamalıdır. 

AVUKATLIĞA GERİ DÖNEBİLİRLER…  

Bu kurul, uzman eğitimcilerle, psikologların ve dil bilimcilerinin olduğu gerçekten tarafsız, kayıt altına alınmış mülakat sınavlarıyla mesleğe hâkim ve savcı almalılar. Bu yöntemle mesela 10 bin hâklim savcı alınabilir. Bu alımlardan sonra yargının yapısı kısmen normalleştirilebilir. Son 2 yılda alınan partili avukatlar, bunlara muhtemelen söz verildi; iyi yerlerde çalıştırılacaklarına dair. Kurul, bu şekilde alınanları siyasete bağlı kalmadan 5. ya da 4. bölgelere gönderirse, bunlar istifa ederek avukatlığa dönebilirler. 

KOPYA ÇEKEN ADAMDAN HAKİM OLMAZ!

HSYK’nın bu kararı doğrudur. Doğru bir kararda kötü niyet aramak doğru değildir. Kim olursa olsun, ister cemaatçi, ister şeriatçı, isterse partizan… Kopya çeken adamdan hakim olmaz. Bizim meslekte rüşvetin şayiası bile, meslekten çıkarmayı gerektirir, bırakın vakıasını… Daha soruşturma başlarken meslekten çıkartılır. Şimdi burada rüşvetten daha vahim bir durum var. Mesleğe kopya çekerek girdiği, ÖSYM tarafında tescil edilen insanların tasfiyesi söz konusudur. Kimse üzerine alınmasın. HSYK’nın bu kararın kötü niyet aramıyorum. 

(MEHMET ALİ AY / HUKUKİ HABER)