Stj. Avukat Ahmet Demirci, hukukihaber.net için yazdı;
 

Öncelikle belirtmeliyim ki bu sene de 5 Nisan, memleketin dört bir yandan bedbahtlar tarafından saldırıya uğradığı ve hemen hemen her gün güvenlik güçlerimizin şehit edildiği; Türkiye’nin terörden kurtuluş savaşının ortasına denk geldi. 31 mart 2015’te  Çağlayan Adliyesi’nde makamında esir alınarak şehadete yürüyen Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andıkça; hem hukuk şehitlerimiz hem de güvenlik güçlerimizi kaybetmenin verdiği o büyük acı  içimizde kor bir ateş oldu, her gün sînemizi yakmaya devam etmektedir. O halde hüznümüzü yaşamaktan geri durmayalım. Yüce Allah, vatanımız, milletimiz ve bayrağımız için can veren bütün şehitlerimize rahmet eylesin.
 
Kısaca 5 Nisan tarihinden bahsedecek olursak; 1969 yılında Türkiye Barolar Birliği kurulmuş ve TBB Yönetim Kurulu 11.08.1969 tarihindeki ilk toplantısında;  “ .............. Her yıl Avukatlar günü yapılmasına ve bu günün tespiti için gerekli incelemeleri yapma görevinin Avukat Osman Kuntman’a verilmesi” kararı verilmiştir, ancak kesin bir tarih belirtilmemiştir. Türkiye Barolar Birliğinin 15-16 Mayıs 1987 tarihinde Tekirdağ’da yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda ise her yıl 5 Nisan gününün Avukatlar Günü olarak kutlanmasına oybirliği ile karar verilmiştir. Bu tarihten itibaren de her yıl Türkiye Barolar Birliği ve il barolarının düzenlediği etkinlikler çerçevesinde 5 Nisan Avukatlar Günü olarak  kutlanmıştır.

5 Nisanın Avukatlar Günü olarak kutlanmasının ayrıca bir özelliği bulunmaktadır. 5 Nisan 1878 tarihinde yapılan İstanbul Barosu’nun ilk heyet-i umumiyesi, 5 Nisanın Avukatlar Günü olarak belirlenmesini sağlamıştır. Zira TBB yılda bir gün de olsa avukatlar günü olsun diyerek yola çıkmış, netice itibariyle ilk toplantının yapıldığı gün belirlenmiş ve oybirliği ile her yıl kutlanması kararı alınmıştır.
 
Gel gelelim Avukatlar Günü ile uzaktan yakından alakası olmadığı halde sırf  5 nisan ile bağlantılı olduğu için Avukatlar Gününe hasledilen şu meşhur dizelere;  “kork nisanın beşinden,  öküzü ayırır eşinden” şeklinde ifade edilen ve Avukatlar Gününe özel söylendiği iddia olunan, aslında Avukatlık mesleği ile hiçbir alakası olmayan bu dizelerin aslı şöyledir;  
 
Korkma zemherinin kışından,
Kork aprilin beşinden,
Yolcuyu yolda eğler,
Öküzü ayırır eşinden.”
 
Avukatlar ile bu dizeler arasında kurulmak istenen bağın; boşanma davaları olduğu aşikardır. Ancak bu dizelerde belirtilen zemheri; kış aylarının kapıdan baktıranını, yani mart ayını, april ise; mart ayından sonra, genellikle nisan ayının içerisinde meydana gelen beklenmedik ve aşırı soğuk havalar ve yağışları ifade etmekte imiş.Bu dizelerin anonim ve beklenmedik soğuklar için yazıldığı ve bugünlere ulaşana kadar büyük bir evrim geçirerek, dizelerin içerisinden cımbızla alınan ve değiştirilen cümlelerden avukatlara yönelik kanımca hoş olmayan ifadeler ortaya çıkarılmıştır.
 
Bütün bu açıklamalardan sonra bütün avukatların Avukatlar Günü’nü kutluyor, adaletli yıllar diliyorum.
 
Korkma avukatın duruşundan
Kork, adaletsiz insanların oluşundan
Yolcu her zaman yolundan gider
Avukat ayrılmaz kanunun peşinden.
 


Stj.Avukat Ahmet Demirci / hukukihaber.net