HELİN ŞAHİN

İSTANBUL'DAKİ KRİTİK DOSYALAR YENİ SAVCILARA DAĞITILDI

ÇAĞLAYAN'DAKİ İstanbul Adliyesi'nde en kritik soruşturma dosyaları yeni savcılara verildi. Gazeteci Hrant Dink cinayetiyle ilgili soruşturmaya bundan sonra Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Hasan Yılmaz bakacak. Savcı Yılmaz'ın, Dink cinayetiyle ilgili Emniyet İstihbarat Daire eski Başkanı Ramazan Akyürek hakkındaki iddiaları mercek altına aldığı öğrenildi.

14 savcılı yeni büro kuruldu

Özel yetkili savcılıkların kaldırılmasının ardından adliyede Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu kurulmuştu. 14 savcının görevlendirildiği büroda, görevli savcılar arasında 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Ekrem Aydıner, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ hakkında tahliye yönünde mütalaa veren savcı Zafer Koç, Ercan Devrim, Hasan Yılmaz, Mesut Erdinç Bayhan, Okan Özsoy, Gökalp Kökçü, Güngör Erkoç, Cumali Karakütük, Adem Meral ve Yusuf Hakkı Doğan yer alıyor.

Selam, Dink, DHKP-C, Gezi

Başsavcıvekili Orhan Kapıcı'nın başında olduğu bürodaki tüm kritik dosyalar yeni savcılara dağıtıldı. TMK kapsamındaki suçlar, suç örgütü kurma ve yönetme, örgüt üyeliği, anayasal düzene karşı işlenen suçlar, devlet sırlarına karşı casusluk suçları ile sporda şiddet kapsamındaki suçlara bakan büro çalışmaya başladı. Yeni savcılara verilen dosylar arasında Selam Örgütü iddiasıyla başlatılan yasadışı soruşturma, DHKP-C, Özdemir Sabancı cinayeti, Gezi olayları ve gazeteci Hrant Dink soruşturması da yer alıyor.

Dink dosyasına 7 yılda 5 savcı baktı

7 yıldır devam eden Dink soruşturmasıSavcı Hasan Yılmaz'a verildi. Soruşturmayı ilk yürüten savcılar Fikret Seçen ve Selim Berna Altay'dı. Bu savcılara verilen farklı dosyalar nedeniyle Dink soruşturması hukuk dışı iddialarla yürütülen 25 Aralık soruşturmasının eski savcısı Muammer Akkaş'a verilmişti. Akkaş'ın "usulsüz soruşturma yürüttüğü"nün tespit edilmesinin ardından yetkileri elinden alınmış ve Dink dosyası savcı Murat İnam'a verilmişti. Özel yetkilerin kaldırılması sonrası dosya İnam'dan da alınmıştı.

Bildirici Savcı, Akyürek'i görmemişti

Dink cinayetinin perde arkasına yönelik iddialar mercek altına alınacak. Bunlar arasında en önemlisinin emniyette 2009 yılındaki kullanıcı işlemleri kayıtlarını usulsüz sildiği ve sızdırdığı gerekçesiyle açığa alınan Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek ile ilgili olması bekleniyor. Akyürek hakkında "Dink cinayetinde delil karartma ve görevi ihmal" iddiasıyla işlem yapılacağı öne sürüldü. Akyürek hakkındaki bu iddialarla ilgili, 3 yıl bu soruşturmayı yürüten 25 Aralık'ın bildirici Savcısı Muammer Akkaş'ın hiçbir işlem yapmadığı belirtildi.

HUKUK DIŞI İŞLEMLER MERCEK ALTINDA

DOSYALARI teslim alan Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcıların, öncelikle bu dosyalarda daha önce hukuk dışı işlemler yapılıp yapılmadığını incelemeye aldıkları kaydedildi. Kamuoyunun gözü önünde olan soruşturma dosyalarında hukuk dışı usulsüzlüklerin tespit edilmesi halinde ilgili kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak. Özellikle Selam Terör Örgütü, 17 Aralık, 25 Aralık ve Hrant Dink dosyalarında hukuk dışı uygulamaları yaptığı tespit edilen polisler hakkında savcılığın işlem yapacağı belirtilirken, aynı dosyaları yürüten yargı mensuplarının hukuk dışı işlemler yaptığının tespiti halinde de HSYK'a işlem yapılması talebinde bulunacağı kaydedildi. Yani soruşturmalarda yapılan dinleme, izleme ve diğer işlemlerde usulsüzlükleri yapan tüm görevliler hakkında yasal işlem yapılacak.