Planda, Başsavcılıkların kullanımında olan adliye bütçelerinin Ağır Ceza Mahkemeleri için de tahsis edilmesi istendi. HSYK’nın ilk stratejik planı olan ve 2012-2016 yıllarını kapsayan bu Plan, HSYK’nın resmi sitesinden yayınlandı. Kurul’un varmak istediği amaç ve hedefler ile bu doğrultuda yürüteceği faaliyetlere yer verilen plan, kürsü hakimleri ve savcılarıyla yüksek mahkemeler, üniversitelerden gelen değerlendirmeleri baz alınarak oluşturuldu. Yargı teşkilatının yeniden yapılandırılması gerektiği ifade edilen Planda, “Ülkemizde savcılık ve mahkemelerin aynı adliye binasında hizmet vermesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda da bir takım eleştirileri beraberinde getirmektedir” denildi. Planda, Adalet Bakanlığı ile işbirliği yapılarak savcılık ve mahkeme teşkilatlarının fiziksel mekanlarının ayrılmasını sağlamanın hedeflendiği kaydedildi.

Ağır cezalara özel bütçe

Stratejik planda en dikkat çeken bölümlerden birini de Ağır Ceza Mahkemelerine bütçe tahsis edilmesi konusundaki hedef oluşturdu. Bu konuda Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile işbirliği yapılarak yeni bir Adliye Bütçe Sistemi oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi. Yargı bağımsızlığının sağlanabilmesi için bütçenin Adalet Bakanlığı tarafından değil HSYK tarafından dağıtılması istenerek “En azından ağır ceza mahkemeleri düzeyinde yıllık bütçe” tahsisi istendi.

KURUMUN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ

HSYK, güçlü-zayıf yönleri ve kendisine yönelik tehdit olarak görülen olumsuz tarafları da belirledi. Kurumun belirlediği güçlü ve zayıf yönlerden bazıları:

Güçlü Yönler: Anayasal bir kurul olması, İdari ve mali yönden bağımsız olması, Kendine ait sekreteryası ve bütçesinin bulunması, Teftiş Kurulunun HSYK’ya bağlı olması.

Zayıf Yönler: Müstakil binasının olmaması,yabancı dil bilen personel sayısının az olması, hâkim ve savcı adayı alım sürecinde yer almaması, Meslek etiği ilkelerinin belirlenmemiş olması.




Star