METİN ÇOLAK - İSTANBUL 

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın, ‘bilişimde uzman mahkeme’ önerisi büyük destek gördü. 
Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın, bilişim suçları için ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiği yönündeki açıklamasına uzmanlardan destek geldi. Mevcut mahkemelerin bilişim suçlarında sisteme ayak uydurmakta güçlük çektiğine dikkat çeken uzmanlar, yapılacak yeni düzenlemeler öncesi sivil toplum kuruluşlarından görüş alınmasını istedi. Ayrıca Emniyet’in bilişim konusunda yakaladığı uzmanlığın mahkemelerce de elde edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bilişim ihtisas mahkemelerinin artık zorunlu olduğunu belirten Türkiye Bilişim Dernekleri Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanı Rüştü Arseven, “Bu konularda uzman ve tekniğe hâkim bir kadro şart. Avrupa’da olduğu gibi bir yapı lazım.” dedi. Bilişimle ilgili uzman kadronun eksikliğinin Gezi Parkı olaylarında yaşandığını ifade eden Arseven, “Sıkıntılı ve toplumu kutuplaşmaya iten bir süreç yaşadık. Yeni sistemin hoşgörü üzerine kurulması lazım. Yargıda analitik çözümlemeler lazım. Düzenleme sürecine sivil toplum, dernekler, uzmanlar dahil edilmeli. Basın ve kurumsal alandan da görüşler alınmalı.” diye konuştu.

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren de uzmanlığın yargılama süreçlerini de kısaltacağını kaydetti. “Davalarda bilirkişi üzerinden sonuca gidilmesi sağlıklı değil, sonuç alınamıyor.” diyen Özeren şöyle devam etti: “Sosyal medya ve bilişim çok karmaşık bir dünya. Emniyet içinde uzman birimler, uzman avukatlar var. Ulusal Siber Olaylarla Mücadele birimi mevcut. Ancak sonuç alınması için yargıda da uzmanlık lazım.”

Bilişim davalarının, ‘hukuki’ ve ‘teknik’ diye iki yönlü ele alındığını belirten emekli Başsavcı Reşat Petek ise sorunun çözümü için hâkimlerin uzmanlaşmasının şart olduğunu söyledi. Petek şu örneği verdi: “Nasıl sıradan asayiş polisi bilişimi bilmez, onun yerine uzman polisler bakıyorsa aynı sistem hâkim ve savcılar için de geçerli olmalıdır.” Sosyal medyada hakaret ve hesap elde etme gibi suçlar işlendiğini hatırlatan emekli başsavcı şu öneride bulundu: “İhtisas mahkemelerinin her ilçeye kurulması tabii ki mümkün değil. Ancak bölgesel nitelikte, illere göre mahkemeler kurulabilir.”
 
Facebook’tan polise hakarete gözaltı
 
Kocaeli Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yaptığı araştırma sonucu T.B. (35) isimli şahsın, Facebook üzerinden polis teşkilatına hakaret ve tahrik içerikli sözler yazdığını tespit etti. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Derince’deki evinde gözaltına alınan gencin bilgisayarına ve dijital materyallerine de el konuldu. CAHİT KILIÇ KOCAELİ