Yaklaşık 3 bin kamu avukatı, bugün Maliye Bakanlığı önünde toplanıp maaş ve emekli aylıklarını protesto edecek.
 
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan avukatlar emsal görevlerde bulunan kamu görevlilerine göre daha düşük ücret, sosyal hak ve emeklilik hakkı verilmesini protesto etmek için bugün Maliye Bakanlığı önünde protesto eylemi yapacak. Daha önce de vergi dairesi müdürlerinin eylemine sahne olan Maliye Bakanlığı, ikinci büyük eylemi avukatlardan görecek.
 
Bütün illerden gelecek
 
Toplu sözleşme sürecini yeni tamamlayan Maliye Bakanlığı, daha imzalar kurumadan şimdi de mali ve sosyal haklarını yükseltmek için harekete geçen kamu avukatlarını gündeminde buldu. Türkiye'nin bütün illerinden Ankara'ya gelecek yaklaşık 3 bin kamu avukatının katılacağı ifade edilen eylemde avukat protestolarını cübbeleriyle gerçekleştirecek.
 
İlk kez böyle bir eylemi organize eden avukatlar, özellikle eşit işe eşit ücret uygulaması nedeniyle mağdur olduklarını, bugüne kadar yaptıkları tüm temaslara rağmen haksızlığın giderilmemesi üzerine seslerini duyurabilmek için son çare olarak protesto yolunu seçtiklerini ifade ettiler.
 
Maaşımız düşük
 
Kamu avukatları, halen 3 bin olan ek göstergelerinin eş değer memurlar gibi 3 bin 600'e yükseltilmesini ve emekli maaşlarının artması için 2 bin makam tazminatı verilmesini istiyorlar. Eşit işe eşit ücret yasasında unutulduklarını ifade eden kamu avukatları, yeni bir düzenlemeyle haklarının iade edilebileceğini belirttiler. Avukatlar, hakim ve savcıların maaşlarının asgari 5 bin 500 TL, kurum avukatlarının maaşlarının ise ortalama 2 bin 200 TL olduğunu belirttiler.
 
Bin 200 lira emekli aylığı
 
Kamu avukatları, aldıkları tazminat ve ücretlerin emekliliklerine yansımadığını, bu nedenle emekli aylıklarının diğer memurlara göre düşük kaldığını da ifade ederlerken, karşılaştırmalı emekli aylığı örneği de verdiler.
 
Avukatların verdiği bilgilere göre, hakim ve savcılar emekli olduklarında 3 bin lira, mühendisler 2 bin lira kamu avukatları ise bin 200 lira aylık alıyor. Avukatlar, sendikaları ya da sorunlarını ilgili makamlara iletecek üst bir örgütleri bulunmadığı için sorunlarının ortada kaldığını, eylemin bu nedenle bir anlamda zorunlu hale geldiğini ifade ettiler.



HABER: Erdoğan SÜZER / BUGÜN GAZETESİ